Hlavní obsah

Stará vražda striptérky otřásá křeslem starosty Detroitu

Novinky, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

Patnáctiletý Jonathan Bond chtěl zjistit, co se stalo jeho zavražděné matce. Pátrání ho přivedlo do středu politického skandálu, který zatřásl křeslem jednoho z nejslibnějších černošských politiků, charismatického starosty Detroitu Kwameho Kilpatricka.

Foto: Profimedia.cz

Starosta Detroitu Kwame Kilpatrick

Článek

Bond je synem Tamary Greenové, černošské striptérky známé jako Strawberry. Její vražda před pěti lety spustila lavinu nařčení o starostových přešlapech, zneužívání pravomocí a policejním zatajování, při nichž figurovaly nemanželské aféry s aromatickými bublinkovými koupelemi a vilnými textovými zprávami.

Středoškolák, kterému před patnácti lety zabili neznámí lidé otce, když se snažil zabránit únosu, teď stojí proti populárnímu starostovi Detroitu, pod nímž se třese křeslo.

Podle soudních dokumentů pořádal Kilpatrick (37) koncem roku 2002 ve své oficiální rezidenci večírek, kde měla před starostou a několika policejními důstojníky vedle dalších exotických tanečnic vystoupit také Strawberry. Neočekávaně se tam ale objevila Kilpatrickova manželka Carlita a údajně napadla dvě ženy. Výpovědi lékařů dosvědčují, že v ten čas v nemocnici ošetřovali ženu, která si říkala Tammy Greenová.

Vyšetřování mělo být zastaveno

Starosta, policejní šéf a spousta dalších městských činitelů popírají, že by se nějaký večírek kdy konal. Tamní prokurátor to nazval městskou bajkou. Přesto ale poté, co loni na podzim začal Bonda zastupovat nový právník, přiznalo několik policistů, že jim bylo vyhrožováno, jestliže o party nepomlčí.

Půl roku po večírku byla Greenová zastřelena. Dostala osmnáct zásahů. Vyšetřovatel zakrátko uvedl, že šlo o plánovaný útok najatého vraha. Pak prý se ale do jeho práce vložil úřad starosty. „Každý svědek pocítil zastrašování před tím, aby vypovídal. Můj tým by vraždu Greenové vyřešil, nebýt vměšování,“ prohlásil Alvin Bowman před soudem.

Šéfka detroitské policie Ella Bully-Cummingsová trvá na tom, že vyšetřování pokračuje a žádné skutečnosti nebyly zatajeny.

Neskromné účtenky a vilné textovky

Naneštěstí pro Kilpatricka ale zažalovali úřady dva policisté, kteří tvrdili, že dostali vyhazov, protože podezřívali radnici z nekalých praktik. V lednu zase Detroit Free Press zveřejnil lascivní výňatky z tisíců textových zpráv mezi Kilpatrickem a Christine Beattyovou, vdanou šéfkou jeho kanceláře. Pár aféru popřel, soud kvůli křivé přísaze, nezákonnému spolčení, zneužití úřední moci a maření výkonu spravedlnosti ho teprve čeká.

Následovala další vážná nařčení kvůli utrácení veřejných peněz, například za hotel v Severní Karolině. Na starostově účtence nechybělo 500 dolarů za párovou masáž s bublinkovou koupelí a jahodami v čokoládě.

Spousta politiků by takovou sérii podezření neustála, to ale zatím není případ Kilpatricka, syna známé kongresmanky. Kilpatrick odstoupit odmítl a o jeho osudu má v nadcházejícím týdnu rozhodnout michiganská guvernérka Jennifer Granholmová.

Bondův právník přiznává, že nemá důkaz, že Kilpatrick večírek ve svém domě pořádal a že má něco do činění s vraždou Greenové. Minulý týden ale federální soudce přikázal městu předat soudu tisíce dalších textových zpráv, které si představitelé města zaslali po smrti striptérky.

Agentura AP v neděli uvedla, že starostovi zástupci navrhli soudu, že se jejich mandant přizná k dvěma obviněním z rozkrádání a vyplatí náhrady výměnou za pětiletou podmínku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám