Hlavní obsah

Mexičané si ve strachu z únosů implantují čipy

Právo, DPA, vpl
MEXICO CITY

Bohatí Mexičané si v obavách ze stále častějších únosů nechávají pod kůži voperovat malé čipy napojené na satelit. Ty je mohou lokalizovat v případě zajetí zločineckým gangem.

Foto: Jorge Duenes , Reuters

Mexičtí policisté řeší ročně stovky případů únosu.

Článek

Mexiko zaznamenalo od roku 2004 nárůst únosů takřka o 40 procent, čímž se země v tomto ohledu dostala na úroveň Iráku nebo Kolumbie.

Poslední případ únosu a zavraždění Fernanda Martího (14), syna známého podnikatele, vyvolal bouřlivý protest v zemi zmítané rostoucí kriminalitou. Firma Xega, která čip o velikosti rýžového zrnka nabízí, už získala přes dva tisíce klientů navzdory faktu, že čip, operace a roční poplatek za provoz stojí přes deset tisíc dolarů  (166 tisíc korun).

Cristina (28), která odmítla uvést přijmení, si nechala implantovat čip spolu se sedmi členy rodiny z důvodů „prevence“. „Nejde o to, zda jsme bohatí, ale tady vás unesou kvůli hodinkám. Všichni žijeme ve strachu,“ svěřila se.

Většina únosů zůstane nevyšetřená a nepotrestaná, protože oběti se obávají nahlásit je policii. Oficiální statistiky tudíž hovoří a 751 únosech v roce 2007, avšak nevládní Institut pro výzkum kriminality ICESI udává počet nejméně sedm tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám