Hlavní obsah

Soud v USA zprostil vojáka obvinění z vražd Iráčanů, svědci odmítli vypovídat

– RIVERSIDE
Právo, Novinky, nek, Los Angeles Times

Kalifornský civilní soud zprostil viny bývalého amerického seržanta Josého Luise Nazaria (28) obvinění z vraždy čtyř iráckých neozbrojených zajatců. Tohoto činu, za který hrozilo až desetileté vězení, se měl podle obžaloby dopustit v listopadu 2004 během americké ofenzívy ve města Fallúdža.

Článek

Žalobce podle agentury AP tvrdil, že Nazario dva zadržené Iráčany zabil osobně a zastřelení dalších dvou prý nařídil svým dvěma podřízeným. Mělo se tak stát v situaci, kdy zajatci nekladli odpor a měli ruce nad hlavou.

Nazario ale obvinění odmítl a dva korunní svědci, příslušníci jeho jednotky, jimž nařídil zabít dva zajatce, odmítli proti němu svědčit, za což jsou nyní ale stíháni pro pohrdání soudem. Vypovídali jen tři jiní příslušníci námořní pěchoty, z nichž jeden uvedl, že ho Nazario přesvědčoval, aby zabil zajatce. Další ho viděl s puškou M-16 nad mrtvými těly a třetí jen potvrdil nález mrtvých těl. Žádný z této trojice ale neviděl, že by Nazario střílel.

Jako důkaz nebyl připuštěn výslech Nazariova nadřízeného, který na detektoru lži v roce 2006 potvrdil incident.

Obhájce argumentoval, že není možné odsoudit bývalého vojáka za údajný zločin, když nejsou k dispozici těla ani jména mrtvých. Soud nakonec zprostil Nazaria viny ve všech bodech obžaloby pro nedostatek důkazů. V porotě zasedal i bývalý příslušník námořnictva Ted Grinenell, který uvedl: „Není tu skutečný důkaz. Lidé slyšeli výstřely, ale neviděli, kdo střílel.“

Proces se konal podle zákona z roku 2000 před civilním soudem, protože Nazario mezitím odešel z armády a stal se policistou v Riverside. Šlo o první proces s bývalým příslušníkem armády před civilní porotou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám