Hlavní obsah

VIDEO: Demokraté oficiálně nominovali Obamu do Bílého domu

Novinky, rei
DENVER
Aktualizováno

Americký senátor Barack Obama se stal prvním Afroameričanem, kterého velká americká strana oficiálně jmenovala kandidátem pro prezidentské volby. Potvrzení Obamovy kandidatury na celonárodním konventu Demokratické strany v coloradském Denveru se očekávalo.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Barack Obama příjímá nominaci aklamací.

Článek

Obama vzešel vítězně z půlročního kolotoče primárek v jednotlivých federálních státech. Po celou dobu vedl těsný souboj s bývalou první dámou Hillary Clintonovou, která odstoupila až po posledním kole. Clintonová, která v primárkách získala hlasy 18 miliónů voličů, na sjezdu Obamu podpořila už v úterý.

:. Barack Obama příjímá nominaci aklamací.foto: Reuters/Chris Wattie

Shormáždění více než 4 400 delegátů ve středu Obamu nominovalo aklamací právě na návrh senátorky Clintonové. Agentury se shodují, že to bylo vynikající gesto z její strany, které mělo ukázat jednotu strany.

Obama má podle průzkumů zhruba stejné šance na zvolení prezidentem jako jeho republikánský soupeř John McCain, který by měl být oficiálně jmenován sjezdem příští týden. Poslední průzkum CNN z tohoto týdne uvádí, že by oba muže volil zhruba stejný počet lidí, a to 47 procent.

Prezidentské volby v USA se uskuteční 4. listopadu. Nový prezident bude inaugurován v lednu.

Nominován také Biden

Ve středu přijal nominaci strany také delawarský senátor Joseph "Joe" Biden, kterého si Obama vybral za svého viceprezidenta zejména kvůli jeho bohatým zkušenostem v oblasti zahraniční politiky.

„Americký sen se pomalu vytrácí,“ řekl Biden a slíbil, že on společně s Obamou kurs zvrátí. Obama podle něj stabilizuje sociální systém, zaručí dostupnou lékařskou péči pro každého a zajistí stejné mzdy pro ženy. „To je změna, kterou potřebujeme,“ dodal Biden s tím, že republikán McCain nabízí „víc té samé“ politiky současné administrativy prezidenta Bushe.

„John McCain je mým přítelem. Hodně jsme spolu cestovali. Je to přátelství, které stojí nad politikou. Jeho osobní odvaha mě stále přivádí v úžas. Hluboce, hluboce ale nesouhlasím s tím, kam chce tuto zemi nasměrovat,“ řekl.

Obamu podpořil i Clinton

Mezi středečními řečníky se objevil také bývalý prezident Bill Clinton. Řekl, že Obama je připraven být prezidentem a vyzval příznivce jeho ženy, kteří váhají Obamu podpořit, aby už neváhali.

:. Bill Clinton při projevufoto: Reuters/Mike Segar

„Úkolem příštího prezidenta je oživit americký sen a obnovit vedoucí roli (USA) ve světě. Díky všemu, co jsem se naučil během osmi let v úřadu prezidenta a i poté v Americe i ve světě, jsem přesvědčen, že Barack Obama je tím správním mužem pro takový úkol,“ řekl.

Clinton se také pustil do současné Bushovy vlády, která podle něj zklamala na všech frontách.

Reklama

Výběr článků

Načítám