Hlavní obsah

VIDEO: Clintonová vyzvala k podpoře Obamy proti McCainovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DENVER
Aktualizováno

Americká senátorka Hillary Clintonová v noci na středu na sjezdu americké Demokratické strany podpořila Baracka Obamu, kterého strana vyšle do podzimních prezidentských voleb. Vyvrátila tak spekulace, že se pokusí zvrátit výsledky primárek, ve kterých s Obamou po tuhém boji prohrála. Obama ji za podporu poděkoval.

Foto: Mike Segar , Reuters

Hillary Clintonová při projevu

Článek

Při svém projevu se prezentovala jako „hrdý příznivec Baracka Obamy“, senátora označila za „svého kolegu a přítele“. "Barack je můj kandidát a musí být naším prezidentem," prohlásila Clintonová. Vyzvala současně ke sjednocení strany, kterou rozštěpil dlouhý nominační boj.

„Ať už jste volili mě nebo Baracka, teď nastal čas se sjednotit jako jedna strana s jediným cílem. Jsem v jednom týmu a nikdo z nás nemůže sedět za postranní čarou. Toto je boj o budoucnost a tento boj musí být vyhrán,“ řekla senátorka.

Cílem je sjednotit stranu

Strana je rozštěpená i proto, že každý z kandidátů má příznivce ze zcela odlišných skupin společnosti - Obama oslovil především černošské voliče a mladé lidi, Clintonová zase ženy a dělníky, kteří občas dávají přednost republikánovi McCainovi před mladým černošským právníkem.

Podle průzkumů se Obamu rozhodlo nevolit 20 až 30 procent příznivců senátorky Clintonové. Clintonová jim ale vyslala jasné poselství: „V žádném případě, žádný McCain. Mým kandidátem je Barack Obama."

Obama, první černošský kandidát na post amerického prezidenta, podporu Clintonové potřebuje, protože právě díky ní může na svoji stranu získat bílé voliče z dělnických profesí.

Spojené státy podle Clintonové nepotřebují další čtyři roky "posledních osmi let", řekla v narážce na osmiletou vládu republikánů a skutečnost, že McCain by pokračoval v Bushových vojenských dobrodružstvích.

McCain odráží úder

Projev Clintonové proto patřil k nejsledovanějším okamžikům nynějšího demokratického sjezdu. Nejen demokraté, ale i republikáni čekali, zda senátorka naplno Obamovu kandidaturu podpoří poté, co v uplynulých měsících vyjádřila pochybnosti nad jeho schopností vést Spojené státy.

Šance Clintonové dostat se do Bílého domu alespoň jako viceprezidentka zhasly minulý týden, když si Obama jako kandidáta na tento post vybral senátora Josepha Bidena, který má velké zkušenosti v zahraniční politice. Bidena Clintonová označila za „pragmatického, silného a moudrého“.

Kandidát republikánů ale výroků z tvrdého nominačního boje okamžitě použil, aby oslabil poselství Clintonové. Jeho mluvčí Tucker Bounds řekl: “Senátorka Clintonová vedla svou kampaň na tom, že Barack Obama není připraven vést USA jako vrchní velitel armády. Dnes řekla, že Barack Obama je připraven zemi vést. U miliónů příznivců Hillary Clintonové a u miliónů Američanů přetrvávají obavy, zda je Barack Obama připraven být prezidentem.“

Reklama

Související články

McCain v průzkumu poprvé předběhl Obamu

V srpnovém předvolebním průzkumu, který v USA provedla agentura Reuters ve spolupráci se Zogbyho institutem, se prezidentský kandidát republikánů John McCain...

VIDEO: Obamu podpořil silný projev jeho ženy

Senátorovi Baracku Obamovi patřil první den na sjezdu americké Demokratické strany, který byl zahájen v pondělí. Největší pozornost vzbudilo vystoupení jeho...

Výběr článků

Načítám