Hlavní obsah

McCain zatím svého kandidáta na viceprezidenta USA tají

Právo, Novinky, ČTK, sw, pno
WASHINGTON
Aktualizováno

Až příští týden, v den svých 72.narozenin, pravděpodobně odtajní jméno svého kandidáta na funkci vicepremiera USA republikánský uchazeč o prezidentský úřad John McCain. Informovala o tom média. McCain současně řeší problém s novináři, kteří se začali zajímat o jeho majetek.

Článek

Podle analytiků jsou hlavními favority na pozici McCainova zástupce osmačtyřicetiletý guvernér Minnesoty Tim Pawlenty a jednašedesátiletý bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney, kterého McCain porazil v primárních volbách. Celonárodní sjezd republikánů, který by měl McCaina a jeho nástupce potvrdit ve funkcích, začíná 1. září ve městě Saint Paul v Minnesotě.

McCainův soupeř z řad demokratů Barack Obama již v sobotu oznámil, že jeho kandidátem na tuto funkci bude senátor Joe Biden.

Barack Obama a jeho kandidát na post viceprezidenta USA Joe Biden (vpravo)foto: ČTK/AP

Senátor neví, kolik domů mu patří

Arizonský senátor McCain nahrál svým odpůrcům, když nebyl schopen říct, kolik domů se svou manželkou vlastní. Otázku mu položil jeden z novinářů na předvolebním setkání v Novém Mexiku. „Myslím...Eh! Můj tým vám bude schopen odpovědět,“ prohlásil zjevně zaskočený McCain..

Jeho manželka Cindy je dědičkou jedné z největších společností distribujících pivo v USA. Její majetek se počítá ve stovkách miliónů dolarů. Demokratický tábor se ihned chopil příležitosti a označil McCaina za elitáře odtrženého od problémů střední třídy a neváhal jej přirovnat k celebritám jako Britney Spearsová nebo Paris Hiltonová - stejně tak, jak to McCainovi lidé provedli Obamovi.

Podle McCainova týmu patří senátorovi a jeho manželce „minimálně“ čtyři rezidence v Arizoně. časopis Newsweek jich však napočítal nejméně sedm.

Už minulý víkend během setkání obou kandidátů s pastorem Rickem Warrenem byl McCain tázán, co to znamená „být bohatý“. „Předpokládám, že pokud vyděláváte tři milióny dolarů (50 miliónů korun) ročně, náležíte do střední třídy,“ překvapil tehdy McCain.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám