Hlavní obsah

OBRAZEM: Bouře Fay podruhé zasáhla Floridu, zabila tam šest lidí

Novinky, CNN,
MIAMI

Tropická bouře Fay v pátek podruhé zasáhla americkou Floridu. Její druhý průchod měl tragičtější následky, počet obětí vzrostl z jedné na šest. Dva lidé se utopili, protože na pobřeží napršelo mezi padesáti a sedmdesáti centimetry. Varování před přívalovými dešti při bouři bylo rozšířeno i na sever Floridy. V oblasti byl vyhlášen stav nouze.

Článek

Na Floridě si bouře Fay vyžádala celkem šest obětí. Ještě před prvním úterním průchodem se udusil kysličníkem uhelnatým muž, který zkoušel generátory, neboť se obával výpadků elektrického proudu. Tři oběti si vyžádaly autonehody spojené s bouří. Dva lidé se utopili.

:.Obyvatelé Floridy míří na sever v prudkém dešti. foto: ČTK/AP

Celkem si Fay vyžádala 60 obětí, nejvíce na Haiti, kde v neděli smetla rozvodněná řeka autobus. Tragédie si vyžádala 50 mrtvých.

Kvůli povodním, které přinesly přívalové deště, vyhlásil guvernér Charlie Crist na Floridě stav nouze. To mu umožní čerpat z federálního rozpočtu peníze na odstraňování škod.

:.Na Floridě byla nasazena Národní garda.foto: ČTK/AP

Zaplavena byla i část nemocnice v Orange City. Na kosmodromu na Mysu Canaveral napršelo skoro půl metru vody.

Vydatné deště se čekají i na severu Floridy, kde má napadnout od deseti do dvaceti centimetrů, ale také na jihu Georgie a jihovýchodě Alabamy. Varování před bouří bylo rozšířeno i na tyto oblasti a platí až po řeku Savannah v Jižní Karolíně. Bouře, která měla v pátek odpoledne svůj střed jižně od Gainsville, ale během svého pohybu na sever oslabovala. Rychlost větru poklesla na 70 kilometrů za hodinu.

:.Uzavřená zaplavená ulice ve floridském Cocoafoto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám