Hlavní obsah

U Aljašky plave skupina ledních mědvědů, hrozí jim, že se utopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANCHORAGE

Asi 70 kilometrů od břehů Aljašky spatřili ochránci ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) plavat na otevřeném moři skupinu devíti ledních medvědů. Hrozí jim prý, že se utopí dříve, než dorazí k břehu. Podle WWF je to znamení, že mořský led, na němž lední medvědi normálně žijí a loví, dále taje.

Foto: Profimedia.cz

Masivní tání arktického ledu by mohlo mít katastrofální následky pro zdejší život.

Článek

"Vidět v otevřeném moři tolik ledních medvědů najednou, je mimořádně znepokojivé," uvedl Geoff York z WWF, který se specializuje na výzkum těchto zvířat. Podle něho hrozí nebezpečí možná ještě dalším medvědům. "Když bude globální oteplování ničit Arktidu i nadále, budou lední medvědi při hledání potravy nuceni plavat stále větší vzdálenosti," řekl York.

Spojené státy letos v květnu právě kvůli globálnímu oteplování a odtávání polárního ledu prohlásily ledního medvěda na Aljašce za ohrožený druh, kterému hrozí vyhynutí. Existují obavy, že za 45 let tito savci téměř vyhynou. Také Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) předloni ledního medvěda znovu zařadil do skupiny ohrožených živočišných druhů.

Na světě žije odhadem 25 000 ledních medvědů, z toho asi 4700 v americkém státě Aljaška.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám