Hlavní obsah

Venezuela znárodňuje cementárny za pomoci armády

– CARACAS
Novinky, DPA,

Čtyři pobočky mexické cementářské firmy Cemex ve Venezuele obsadili v úterý vojáci. Zajišťují schválené zestátnění stavebního průmyslu, o níž v dubnu rozhodla vláda levicového prezidenta Huga Cháveze. Ta už znárodnila ropný průmysl i největší ocelárnu v zemi.

Článek

Jako první byly obsazeny už v noci na úterý cementárny Cemexu v Maracalbu na západě země a v Barquisimetu. Do akce bylo nasazeno několik set vojáků z národní gardy. Cemex se s Venezuelou nedohodla na kompenzacích za předání poboček státu

Armáda zahájila akci, když vypršela šedesátidenní lhůta na vyřešení kompenzace za převzetí podniku státem.

Mexické ministerstvo zahraničí poslalo prostřednictvím své ambasády v Caracasu protest.

Do rukou státu přešly i dceřiné společnosti švýcarského koncernu Holcim a francouzského Lafarge. Tyto společnosti se v pondělí domluvili na částce, kterou jim stát zaplatí, a staly se menšinovými akcionáři. Venezuela souhlasila, že zaplatí Lafarge 267 miliónů dolarů za 89 procent akcií a Holcimu 552 miliónů za 85 procent akcií.

Cemex vlastnící tři cementárny a na třicet betonárek žádal kompenzaci ve výši 1,2 miliardy dolarů. V zemi byl největší, ovládal 40 procent trhu.

Násilné znárodnění kritizoval šéf venezuelské obchodní firmy BBO Servicios Financieros. Podle něj privatitace dala špatný signál a znedůvěryhodnila zemi.

S rozhodnutím privatizovat cementárny přišel Hugo Chávez v dubnu. V červnu prošlo vládou. Chávez znárodnění zdůvodnil tím, že cementárny patří mezi sektory, které chce vláda kontrolovat z 90 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám