Hlavní obsah

Běloši v USA nebudou tvořit většinu už za 34 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Už v roce 2042 nebudou Američané světlé pleti tvořit většinovou skupinu v populaci Spojených států, informoval americký statistický úřad. Poslední podobný propočet z roku 2004 přitom předpokládal, že běloši přestanou tvořit většinu v americké populaci o osm let později.

Foto: Profimedia.cz

Během příštích let přibude v americké společnosti hlavně Hispánců.

Článek

Spojené státy mají obyvatelstvo složené z mnoha různých etnických menšin. Proces diverzifikace obyvatelstva však v poslední době podle statistik roste díky imigraci a vyšší porodnosti u přistěhovalců. Podle odborníka na demografii Williama Freye navíc především populace amerických obyvatel světlé pleti stárne.

V roce 2050 prý budou běloši tvořit pouze 46 procent americké populace, Afroameričané 15 procent a hispánci, kteří jsou nejrychleji rostoucí skupinou americké společnosti, 30 procent. To je dvakrát tolik, než kolik hispánců žije v USA dnes. Asiaté mají tvořit devět procent populace, v současnosti to jsou čtyři procenta.

Do roku 2050 se také podle propočtů odborníků ztrojnásobí počet Američanů, kterým je 85 let a více. Za více než 40 let by jejich počet měl dosáhnout 19 miliónů. Očekává se, že v USA bude v půlce století žít na 439 miliónů lidí oproti 305 miliónům dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám