Hlavní obsah

Saakašvili nabídl USA kontrolu nad přístavy v Gruzii

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Americký prezident George Bush se ve středu znovu ostře pustil do Ruska kvůli jeho vojenské akci na gruzínském území. Moskva podle Bushe nedodržuje příměří a pokračující operace jejích jednotek v Gruzii vzbuzují otázky ohledně ruských úmyslů v kavkazském regionu. Bush přislíbil Gruzii humanitární pomoc. Podle gruzínského prezidenta to znamená, že USA převezmou kontrolu nad gruzínskými přístavy a letišti.

Článek

Prezident Michail Saakašvili to oznámil v televizním projevu. Americké ministerstvo obrany krok vzápětí odmítlo.

„Rusko prohlásilo, že mu nejde o násilné svržení gruzínské vlády. Očekáváme, že to platí. Rusko se zavázalo k příměří. Doufáme, že to platí,“ řekl dříve Bush s tím, že ruské akce závazkům o klidu zbraní neodpovídají.

Spojeným státům dělají starosti ruské manévry u města Gori a postup vojsk blíž ke gruzínské metropoli Tbilisi. "Trápí nás také blokování přístavu Poti a ostřelování gruzínských lodí... USA očekávají, že Rusko zastaví veškeré vojenské akce a z Gruzie se stáhne,“ pokračoval Bush s tím, že postup Moskvy vzbuzuje závažné otázky ohledně ruských intencích v regionu a Rusko tím riskuje své aspirace nabýt zpět své někdejší vůdčí místo ve světě.

Americký prezident uvedl, že posílá do Francie ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou, která se pokusí zprostředkovat ukončení konfliktu. Z Paříže má Riceová cestovat do Tbilisi.

Ministra obrany zase prezident pověřil organizováním humanitární pomoci. „Sedmnáct letadel s dodávkami už je na cestě,“ řekl Bush s tím, že na dalších se bude podílet také námořnictvo. „Očekáváme, že Rusko je na gruzínské území vpustí a budou otevřeny také komunikační kanály a infrastrukturní cesty a uzly,“ dodal.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po Bushově projevu prohlásil, že Spojené státy si musejí vybrat mezi partnerstvím s Moskvou anebo s gruzínským vedením, přičemž partnerství s Gruzií označil za "virtuální projekt".

Konflikt na Kavkaze Boje v Gruzii a jejích separatistických provinciích Jižní Osetie a Abcházie propukly minulý pátek. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii. Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora. Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Žádná země světa však až dosud jejich nezávislost neuznala, dokonce ani Rusko ne, ačkoli hospodářsky oba sousedící regiony podporuje. Rusko a Gruzie přistoupily na příměří v úterý. Ruská armáda však v akcích pokračovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám