Hlavní obsah

Čtyři desítky indiánů zahynuly po kousnutí upíry

Nejméně 38 indiánů z venezuelského kmene Warao zahynulo od června 2007 v odlehlých oblastech Venezuely po kousnutí upírem. Situace se výrazně zhoršila v posledních dvou měsících, kdy jich zemřelo šestnáct. Všichni dostali vzteklinu. Upíři rodu Desmodus rotundus, kteří je pokousali, patří k jejím přenašečům.

Foto: Profimedia.cz

Upír rodu Desmodus rotundus.

Článek

Ve vesnici Mukuboina zemřelo osm z osmdesáti obyvatel. Zahynuly jen děti. Podobné to bylo i v dalších vesnicích. Antropolog Charles Briggs a jeho žena Clara Mantini Briggsová zjistili, že všichni byli kousnuti upírem. Všimli si také, že vesničané nyní chovají mnoho koček. Vysvětlili jim, že důvodem jsou právě časté útoky upírů na děti, kterým sají krev. Kočky pak upíry, kteří se často pohybují po zemi, loví.

Laboratoře ještě musí nákazu vzteklinou potvrdit, ale podle vědců měli indiáni jasné příznaky nákazy vzteklinou. Briggsová, která se věnuje otázkám zdraví, uvedla, že měli horečku, bolesti po celém těle a brnění v končetinách. Následovaly paralytické stavy a strach z vody. Pak se dostavily křeče a předsmrtná strnulost.

S předběžnou diagnózou souhlasil i lékař Charles Rupprecht, jež vede program na prevenci vztekliny v Atlantě.

Pomoci může očkování

Venezuelští zdravotníci už plánují v postižené oblasti distribuovat sítě proti moskytů a do delty Orinoka vyšlou zdravotnickou loď. Američtí experti ale doporučují přistoupit k očkování.

Upír obecný

Upír obecný (Desmodus rotundus) patří mezi netopýry z čeledi vampýrů (Phyllostomatidae) . Napadá většinou domácí kopytníky, ostrými zuby jim prořezává kůži a pak olizuje krev, kteoru nesaje. Krev se nesráží, protože ve slinách je látka zamezující srážení krve. Někdy upír vypije takové množství krve, že není ani schopný odletět. Upír obecný, který se rychle pohybuje po zemi i po svislých stěnách, ale může napadat i lidi.

Je jedním ze tří druhů netopýrů, kteří se živý výhradně krví. Dalšími je upír bělokřídlý (Diaemus youngi) a upír ptačí (Diphylla acaudata), který se ale živí čistě krví ptáků.

Látka ze slin upíra obecného je i lékem, patří mezi trombolytika zamezující nadměrnému srážení krve.

Ohniska vztekliny způsobená upíry druhu Desmodus rotundus jsou v Jižní a střední Americe běžná a pravidelně se opakují. Podle vědců ale jejich vyšší četnost v současné době může být způsobena i ničením životního prostředí, protože krví se živící netopýři jsou velmi přizpůsobiví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám