Hlavní obsah

Bin Ládinův řidič půjde za mříže na pět a půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GUNTÁNAMO

Porota zvláštního vojenského soudu na americké vojenské základně Guantánamo odsoudila ve čtvrtek Sálima Ahmada Hamdana, který byl řidičem teroristického vůdce Usámy bin Ládina, k trestu vězení v trvání pěti let a šesti měsíců. Žaloba navrhovala 30 let.

Článek

Při vůbec prvním procesu na základně Guantánamo byl Hamdan ve středu uznán vinným z materiální podpory terorismu; zároveň byl osvobozen v bodech obžaloby týkajících se teroristického spiknutí a spiknutí za účelem usmrtit Američany v Afghánistánu. Po středečním verdiktu mu hrozilo až doživotní vězení.

Prokurátor John Murphy zdůvodnil požadovaný trest 30 let tím, že je Hamdan vinen z "trestných činů, kvůli nimž je náš svět mimořádně nebezpečný". "Vláda vás žádá, abyste vynesli trest, který zajistí, že naše společnost bude před ním naprosto chráněna," prohlásil.

Obhájci naopak vyzývali k mírnosti a připomněli porotcům, že Hamdan nebyl usvědčen, že by se jakkoli podílel na útocích Al-Kajdy. "Je důležité, aby svět poznal, že toto je spravedlnost a ne pomsta," řekl jeden z Hamdanových obhájců Charles Swift.

Hamdan: o ničem jsem nevěděl a omlouvám se

Hamdan byl zadržen v roce 2001 v Afghánistánu, dva měsíce po zářijových útocích na USA. Podle žalobců patřil k nejužšímu vedení Al-Kajdy a ve chvíli zatčení směřoval na bojiště. V autě měl údajně dvě rakety země-vzduch.

Hamdan tvrdil, že se nikdy nestal členem Al-Kajdy a že nevěděl o její činnosti před tím, než začal pracovat jako bin Ládinův řidič. Přiznal, že pro bin Ládina v Afghánistánu pracoval v letech 1997 až 2001 za 200 dolarů měsíčně.

Hamdan dnes před soudem na Guantánamu vyjádřil lítost nad "nevinnými lidmi", kteří 11. září zahynuli. "Osobně se jim omlouvám za cokoli, co jsem udělal a co jim mohlo způsobit bolest," řekl.

11. září 2001

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

  • Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.
  • Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.
  • Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.
  • Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

Stejně tak ho prý šokovalo, když se dozvěděl, že bin Ládin stál za útokem na americkou vojenskou loď Cole v říjnu 2000 v jemenském Adenu. Pracoval pro něj ale dál, protože prý potřeboval peníze pro rodinu. "Nemohl jsem žebrat. Musel jsem pracovat," řekl. K bin Ládinovi měl prý "vztah úcty" jako každý jeho zaměstnanec.

Reklama

Související články

Na Guantánamu soudí bin Ládinova řidiče

Na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě začal v pondělí vůbec první soudní proces, na kterém se posuzují válečné zločiny spáchané islámskými radikály....

Výběr článků

Načítám