Hlavní obsah

FBI čelí kritice za brutalitu při vyšetřování antraxových dopisů

WASHINGTON

Americký úřad pro vyšetřování FBI čelí tvrdé kritice za postup při vyšetřování dopisů s antraxem. Předčasně zveřejnil jméno jednoho z podezřelých, zastrašoval potomky dalšího a bez toho, aby ukázal povolení k prohlídce, obrátil naruby byt přítelkyně jednoho z podezřelých, uvádí ve čtvrtek CNN.

Článek

Když federální agenti prohledávali dům Bruce Ivinse, který nakonec spáchal sebevraždu a jehož FBI na základě testů DNA označuje za antraxového teroristu, vyslýchali i jeho děti. Ivinsovu 24letému synovi nabídl jeden z agentů FBI 2,5 miliónu dolarů za informace o svém otci. Jeho stejně staré sestře zase ukázal obrázky obětí antraxu a řekl jí: „Tohle udělal tvůj táta.“

FBI ale popírá, že by Ivinsovu rodinu jakkoli zastrašovala nebo obtěžovala. „Tito agenti jednali profesionálně, s velkou úctou k panu Ivinsovi i jeho rodině a totéž mohu říci i o prokurátorech,“ sdělil žalobce Jeffrey Taylor.

Vláda už musela vypatit odškodné

Podobně ale postupovali agenti i vůči předchozímu hlavnímu podezřelému, Ivinsou kolegovi Stevenu Hatfillovi. Hatfilllovi dokonce vláda vyplatila odškodné ve výši 5,8 miliónu dolarů za to, že byl ještě před uzavřením případu označován za hlavního podezřelého, čímž byla porušena jeho práva na ochranu soukromí.

„Dům mé přítelkyně byl také prohledán. Byla zadržena FBI u vchodu a agenti jí neukázali povolení k prohlídce. Její byt byl obrácen v trosky a agenti na ní křičeli, že jsem zabil pět lidí a že její život už nebude jako dříve,“ uvedl Hatfill. Dodal, že žena byla osm hodin držena na samotce.

Pět obětí atraxových dopisů

Při útocích dopisy s antraxem proti zákonodárcům z Kongresu, jeho zaměstnancům i médiím v New Yorku a na Floridě, zemřelo pět lidí. Dalších 17 osob se muselo léčit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám