Hlavní obsah

Venezuelci protestovali proti Chávezovým dekretům, rozehnal je slzný plyn

– CARACAS

Policisté ve venezuelském hlavním městě Caracasu rozehnali slzným plynem skupinu tisíce demonstrantů, kteří ve středu večer protestovali proti nový dekretům prezidenta Huga Cháveze. Ty mu zajišťují ještě větší koncentraci moci.

Článek

Do ulic vyšlo na tisíc demonstrantů, kteří skandovali: "Svoboda! Svoboda!" Vadilo jim přijetí nových 26 zákonů, které posilují moc levicového prezidenta Huga Cháveze. Mnohé z nich byly přitom odmítnuty v prosincovém referednu.

„V referendu jsme řekli, že je nechceme, a on je nyní vydá v dekretech,“ uvedla protestující 59letá Josefina Bravo a dodala: „Problémem, který máme, je, že veškerou moc soustředil president.“

Přestože skupina demonstrantů byla malá ve srovnání s předchozími, byla proti nim nasazena policie a rozehnala je za pomoci slzného plynu.

Chávez vydal nové dekrety těsně před tím, než skončí speciální zákony, jež mu umožňovali po posledních 18 měsíců vládnout bez souhlasu Národního shromáždění.

Chávez zřídil lidové milice

Dekrety mimo jiné ustavily lidové milice, zvyšují státní kontrolu nad potravinami a umožňují trestat firmy, které selhaly při dodržování cen a dalších regulačních opatřeních. Nyní jim hrozí nejen pokuty, ale i uzavření a majitelům dokonce deset let vězení. Spojil také letectvo, loďstvo, pozemní vojska a Národní gardu do jedné armády .

„To je demokracie,“ uvedl Chávez, „nazývají mě tyranem, tyranem, který vládne bez zákonů. My vydáváme zákony a všechny tyto zákony slouží prospěchu země.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám