Hlavní obsah

Bin Ládinův řidič podporoval teroristy, rozhodl soud na Guantánamu

GUANTÁNAMO
Aktualizováno

Bývalý řidič Usámy bin Ládina byl uznán vinným z materiální podpory terorismu. Soud o vině rozhodoval na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě.

Článek

Souzenému Sálimu Ahmadu Hamdanovi, který veškerá obvinění odmítá, hrozí doživotní vězení. Obvinění ze spiknutí ho ale vojenská porota zprostila.

Obžaloba tvrdila, že Hamdan hrál při plánování teroristických útoků v USA 11. září 2001 klíčovou roli. Údajně měl vyslechnout hovor plánovačů útoků. Jeho obhájci tvrdili, že byl jen jedním z níže postavených zaměstnanců.

Během procesu vypovídal jako svědek i jeden americký voják, který byl u Hamdanova zadržení. Původně tvrdil, že Hamdan řídil jeden ze tří vozů s raketami země-vzduch. Při křížovém výslechu však přiznal, že si nemůže být jist tím, že Hamdan řídil.

Jemenec Hamdan byl zadržen v Afghánistánu v listopadu 2001. Jeho proces je prvním americkým soudem pro válečné zločiny od procesů následujících po druhé světové válce.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Guantánamu soudí bin Ládinova řidiče

Na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě začal v pondělí vůbec první soudní proces, na kterém se posuzují válečné zločiny spáchané islámskými radikály....

Výběr článků

Načítám