Hlavní obsah

Na popravu jsem příliš tlustý, brání se odsouzený Američan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLUMBUS

Obhájci 41letého Američana Richarda Cooeyho se snaží zabránit jeho popravě s poukazem na to, že muž je příliš tlustý. Váží skoro 140 kilogramů. Podle právníků se při popravě smrtící injekcí budou jen obtížně hledat jeho žíly a jeho hmotnost i léky, které bere, mohou oslabit účinek smrtícího koktejlu. Cooey, který v roce 1986 znásilnil a zabil dvě mladé ženy, má být popraven 14. října.

Článek

Cooey je nejenom mimořádně tlustý, ale má i špatné žíly. Na migrénu, kterou trpí, navícbere lék topamax, takže thiopental, který je ve smrtícím koktejlu, ho nemusí uspat.

I podle lékaře Marka Heathe může být obtížné stanovit sílu smrtící dávky a může se stát, že odsouzenec nebude uspán.

"Všichni experti souhlasí, že když první látka (thiopental) nebude účinkovat, mění se exekuce v ukřižování,“ uvedl Cooeyův obhájce Kelly Culshaw Schneider.

Mluvčí věznice uvedli, že případ nebudou komentovat.

Kontroverzní injekce

Loni měl kat velký problém najít žílu při popravě 133 kilogramů těžkého Christophera Newtona.

V posledních letech se také objevilo několik případů, kdy smrtící injekce neúčinkovala tak, jak měla. Lidé pak umírali dlouhé desítky minut. Kvůli tomu bylo načas pozastaveno popravování smrtící injekcí, než americký nejvyšší soud rozhodne, že tato metoda popravy není v rozporu s ústavou, která zaručuje exekuci bez zbytečného utrpení.

Nejvyšší soud ale rozhodl, že metoda zákon neporušuje, i když lékaři proti ní měli námitky.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kalifornii popravili 76letého slepce

V kalifornské věznici San Qunetin byl v úterý v 0.38 (9:38 SEČ) popraven jeden z vůbec nejstarších odsouzenců k smrti, slepý šestasedmdesátiletý Clarence...

Výběr článků

Načítám