Hlavní obsah

Těžbě ropy u amerického pobřeží se už nebrání ani Obama

– ORLANDO

Demokratický kandidát na příštího prezidenta USA Barack Obama změnil názor na rozšíření těžby ropy kolem amerického pobřeží. Dosud návrh prezidenta George Bushe odmítal, o víkendu však řekl, že určitý rozvoj těžby podpoří.

Článek

K rozšíření těžby kolem USA se po desetiletích odporu přiklonilo veřejné mínění, nespokojené s rekordními cenami benzínu. Bush minulý měsíc zrušil vládní zákaz těžby ropy v pobřežních vodách a vyzval Kongres, aby udělal totéž se svým vlastním nařízením, které těžbu ve většině vod kolem USA zakazuje.

Tento krok podpořil republikánský kandidát John McCain, Obama podobně jako další přední demokratičtí senátoři ale Bushův návrh původně zesměšňovali a paušálně odmítali. Voliči ale vzhledem k rekordním cenám benzínu začali smýšlet jinak a Obama podle komentátorů zjistil, že lpění na zákazu by mu mohlo uškodit.

"Mým zájmem je zajistit, abychom měli ten druh komplexní energetické politiky, která sníží ceny benzínu. Pokud budeme muset v zájmu toho udělat kompromis v podobě obezřetné a dobře promyšlené strategie těžby, pečlivě nastavené tak, aby se zabránilo závažným ekologickým škodám, nechci být tak nepružný, abych něco zcela odmítal," řekl Obama na Floridě.

Suroviny při pobřeží USA

Odhadované zásoby:

- 18 miliard barelů vytěžitelné ropy

- 77 biliónů krychlových stop zemního plynu

Roční energetická spotřeba USA:

- 7,6 miliardy barelů ropy

- 21 biliónů kubických stop plynu

Dodal ovšem, že ohledně přínosu těžby v pobřežních vodách pro ceny benzínu zůstává skeptický a že by raději chtěl, kdyby ropné společnosti využívaly již těch koncesí, které na americké půdě mají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám