Hlavní obsah

USA přiznaly "zanedbatelný" únik radiace z ponorky

TOKYO
Aktualizováno

Americké vojenské námořnictvo přiznalo, že z jeho jaderné ponorky, která před časem kotvila v japonských přístavech, ale také na Havaji a na Guamu, mohlo uniknout malé množství radioaktivní vody. Podle USA jde o "zanedbatelný" únik, ale samotná zpráva o něm může vyvolat novou vlnu nevole v Japonsku, kde je za kontroverzní považována jak americká vojenská přítomnost, tak americká plavidla na atomový pohon, napsala agentura AP.

Článek

CNN uvedla, že na závadu se přišlo po delší době, kdy se nahromaděná voda vylila jednomu námořníkovi na nohu. Voda prý unikala pomalu ze strojovny, ale nebyla v přímém kontaktu s jaderným reaktorem.

Námořnictvo zdůraznilo, že šlo o extrémně nízkou radioaktivitu a námořník, kterému voda zasáhla nohu, byl podroben testům. Je v pořádku.     

Japonské ministerstvo zahraničí oznámilo, že ho americké vojenské námořnictvo informovalo o skutečnosti, že z jaderné ponorky USS Houston mohlo uniknout malé množství radiace v japonských přístavech Sasebo a Okinawa. Při měření nebyla ve vodách těchto přístavů zvýšená radioaktivita zaznamenána.

Zpráva o možném úniku nicméně přichází jen několik týdnů před tím, než má do přístavu Jokosuka jižně od Tokia připlout americká letadlová loď USS George Washington. Dorazit má koncem září a stane se prvním americkým vojenským plavidlem na atomový pohon, jehož trvalým stanovištěm bude Japonsko.

Japonci protestují, že informace byla zadržována

Připlutí lodi George Washington vyvolalo řadu protestů. Masahiko Goto, právník zastupující občanskou skupinu, která je proti umístění americké letadlové lodi v Jokosuce, ostře kritizuje americké námořnictvo, že zadrželo informaci o úniku radiace.

"Zjistili to před řadou týdnů a neinformovali okamžitě japonskou vládu," uvedl Goto v prohlášení. "Způsob, jakým se americké námořnictvo v tomto případě zachovalo a nedostatek průhlednosti ukazují, že jim v žádném případě nemůžeme věřit," dodal.

Obyvatelé Japonska, které se jako jediná země na světě stalo terčem jaderného útoku, jsou velmi citliví vůči vojenskému využívání jaderných technologií i vůči přítomnosti amerických vojáků na svém území. Poté, co USA v srpnu 1945 shodily atomové bomby na japonská města Hirošima a Nagasaki, zemřelo nejméně 200 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám