Hlavní obsah

Americké úřady mohou turistům zadržet laptopy

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zadržet laptopy a jiná záznamová zařízení lidem přijíždějícím do USA pro zjištění jejich obsahu, a to po neurčenou dobu, mohou nyní i bez jakéhokoli podezření agenti americké celní a imigrační služby. S odvoláním na nové postupy přijaté oběma složkami ministerstva pro vnitřní bezpečnost USA už 16. července o tom v pátek informoval list The Washington Post (WP).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Opatření, jež má posílit prevenci terorismu na hranicích USA, které ročně překračuje na 400 miliónů lidí, však může v praxi zcela znehodnotit obchodní a jiné pracovní mise a cestování do USA tak mění ve svého druhu loterii.

„Tyto postupy jsou skutečně znepokojivé,“ prohlásil demokratický senátor Russell Feingold, který rozhodnutí prověřuje a hodlá navrhnout zákon, podle něhož by inspekci elektronických zařízení opravňovalo jen důvodné podezření.

Nové opatření neupřesňuje nakládání s osobními daty, ale na druhé straně dovoluje celním a imigračním úřadům sdílet kopie obsahu zadržených zařízení s jinými vládními agenturami i nevládními subjekty, například k pořízení překladu či dekódování dat, uvedl list WP.

Inspekce se může týkat „kteréhokoli zařízení, jež může schraňovat informace v digitální či analogové podobě, včetně mobilních telefonů, pevných a přenosných disků, iPodů, pagerů a video a audio pásek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám