Hlavní obsah

V Peru byl zatčen Čech za pašování 13 kg kokainu, potvrdilo ministerstvo

– LIMA/PRAHA • Aktualizováno

Na mezinárodní letišti v peruánské Limě v pondělí policisté z protidrogové jednotky zatkli českého občana, který chtěl do Španělska propašovat 13 kilogramů kokainu. Napsala o tom agentura EFE. Podle policie je zatčeným osmapadesátiletý muž, který kokain převážel pod falešným dnem svého kufru. Že jde o českého občana, potvrdil Jiří Beneš z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

Článek

Agentura EFE tvrdí, že zatčený se jmenuje Karl Karel. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že jméno, které španělská agentura uvedla, není pravdivé. Identitu českého občana nezveřejní. Na policii muž vypověděl, že za převoz drogové zásilky měl v Madridu obdržet odměnu ve výši 6000 dolarů (asi 90 000 Kč).

O zatčení českého pašeráka informovala agentura EFE i letos v dubnu. Její informace se ale nakonec nepotvrdily. Stejně jako nyní i tenkrát agentura referovala o údajně zadrženém Čechovi pod poněkud nečesky znějícím jménem; nepravdivou zprávu později dementovalo velvyslanectví ČR v Peru.

Na pokus pašovat drogy z Latinské Ameriky obecně doplácí mnoho Čechů a Češek. Na tomto kontinentu bylo zatčeno jen v posledních letech několik desítek českých občanů. Vůbec nejvíce právě v Peru, kde podle českého ministerstva zahraničí jen během loňské turistické sezony policie odhalila osm českých pašeráků.
Vedle Peru se Češi pokoušejí vyvážet omamné látky také z Kolumbie, Argentiny nebo Brazílie.
Česká diplomacie v podobných případech opakovaně varuje před aktivitami organizovaných skupin, které se pro transport drog snaží najmout kurýry. Na řádově desetitisícový výdělek se zpravidla nechávají nalákat mladí lidé bez zkušeností, často s nižším vzděláním a z menších měst nebo vesnic. Těm v případě odhalení hrozí velmi přísné tresty až několikaletého vězení, v Peru to bývá kolem šesti let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám