Hlavní obsah

Před sto lety vznikla FBI, založil ji Napoleonův příbuzný

Právo, Jiří Roškot

Co začalo jako experiment, vyústilo ve velký projekt. Právě před sto lety ministr spravedlnosti USA Charles Bonaparte oznámil podřízeným, že zřídil vlastní 34členný tým vyšetřovatelů. Ten se stal zárodkem budoucího Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Článek

Ministr – mimochodem vnuk nejmladšího bratra francouzského císaře Napoleona Bonaparta, jehož rodina se usadila v USA – neměl na vybranou. Kongres mu totiž zakázal „půjčovat“ si vyšetřovatele z jiných vládních složek.

Vykročil proto po neprošlapané cestě, jelikož v té době ochrana zákona spočívala téměř výhradně v rukou místních úřadů, měst, okresů a maximálně jednotlivých států. S rozvojem dopravy a komunikací se však prodlužovaly „ruce“ i federální vlády.

Od gangsterů po 11. září

Když v následujícím roce 1909 Bonaparte funkci opustil, jeho nástupce George Wickersham dal útvaru jeho nynější jméno.

FBI je spojena s dnes už legendárními kauzami dopadení gangsterů Al Caponeho, tandemu Bonnie a Clydea i Johna Dillingera ve 20. a 30. letech minulého století. Své kolem této struktury udělal i dobrodružně romantický opar, kterou obrazům těchto nelítostných zločinců vtiskli hollywoodští scenáristé.

Vedle každodenního pracného potírání menší i velké kriminality je FBI spojena i s kontrašpionážními operacemi, jimiž začala být pověřována s vypuknutím druhé světové války v Evropě.

Stopy činnosti úřadu v průběhu století ovšem provázejí i spory o mantinely, které neměl při sledování překračovat, a pochopitelně také velké debakly. Tím nejvýraznějším z poslední doby, který padá ostatně na hlavu všech amerických tajných služeb, byla neschopnost včas zareagovat na varovné signály z terénu a rozpoznat hrozbu příprav velkého teroristického útoku, a zabránit tak i tragédii z 11. září 2001.

Temná éra Edgara Hoovera

Téměř polovina doby existence FBI je spojena s mužem, který se zařadil mezi nejkontroverznější postavy moderní Ameriky: s Edgarem Hooverem. Stál v čele FBI neuvěřitelně dlouho – v letech 1924–72. Stala se z něj mimořádně vlivná figura v pozadí politiky.

Jeho úřad dostal s vypuknutím druhé světové války od prezidenta Franklina D. Roosevelta nové kontrašpionážní zadání uvnitř země a ve Střední Americe. V síti FBI tak uvízlo téměř 890 agentů zemí Osy (Německa, Itálie a Japonska). Po japonském útoku na Pearl Harbour 7. prosince 1942 byl sice Hoover proti internaci asi 110 tisíc Japonců žijících v USA do zvláštních vojenských táborů, ale FBI se pak na zátazích podílela.

FBI se rozrostla:
zaměstnanců30 800
z toho agentů12 737
sídloWashington
pobočky v USA56
ve světě60
rozpočet 20076 mld. dolarů
zdroj: www.fbi.gov

Později, v létě 1950 krátce po vypuknutí války v Koreji, Hoover sám prezidentovi Trumanovi navrhl pozatýkat bez soudního příkazu asi 12 tisíc politicky podezřelých osob a zavřít je do vojenských táborů na základě seznamů sestavených FBI. Zadržení měli mít právo na slyšení před soudcem a dvěma přísedícími. Jenže – jak Hoover výslovně doporučil – slyšení se neměla řídit důkazními pravidly. Z dosud odtajněných dokumentů není jasné, v jaké míře byly jeho návrhy praktikovány. V každém případě jeho činnost má mnoho souvislostí s atmosférou honů na čarodějnice a účelovým překrucováním a porušováním demokracie a práva.

Tisk v této souvislosti poukázal i na paralelu s rozhodnutím prezidenta George W. Bushe po roce 2001 internovat bez soudu a po neomezenou dobu podezřelé z terorismu jako „nepřátelské bojovníky“.

Projekt Venona, tajemství A-bomby i „terorista“ Mandela

Na přelomu 40. a 50. let rozbila FBI rozsáhlou sovětskou zpravodajskou síť v USA poté, co byl prolomen její šifrovací kód. Nejznámějšími z dopadených byli Julius a Ethel Rosenbergovi, jejichž skupina získala a předala Moskvě tajemství atomové bomby. V 60. a 70 letech image FBI utrpěla špiclováním občanů a jejich organizací protestujících proti válce ve Vietnamu.

Vyšetřovatelé do té doby používali způsoby, které považovali za vhodné, protože žádná přesná pravidla pro ně neplatila. Teprve po válce a skandálu Wategate, které uvrhly zemi do politické krize, stanovila administrativa a Kongres pravidla hry i pro FBI.

V uplynulých sedmi letech, kdy Bílý dům v rámci války proti terorismu rozšířil pravomoci bezpečnostních složek, se diskuse o ochraně občanských práv vrátila do centra pozornosti: na tapetě je například seznam FBI osob podezřelých z terorismu či radikálů, který má minimálně 700 tisíc jmen a další kvapem přibývají, aniž by bylo prokázáno, že jsou zdrojem rizika.

Byl na něm například i legendární bojovník proti apartheidu a jihoafrický exprezident Nelson Mandela, jehož jméno bylo vymazáno až po výslovné intervenci Kongresu.

V těchto dnech se demokraté v Senátu rozhodli prosadit zákon o zřízení nového úřadu ministerstva spravedlnosti, jenž by se prostřednictvím FBI vrátil k odloženým případům vražd z 50. a 60. let. Ty zůstávají v povědomí veřejnosti jako tragické stopy vypjatého rasismu a pošlapání občanských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám