Hlavní obsah

Vojáci usnuli na hlídce u kódů jaderné střely

WASHINGTON

Americká armáda potrestá vojáky, kteří usnuli při střežení kódů pro spuštění jaderné střely. Podle čtvrtečního prohlášení amerického letectva se incident stal 12. července na letecké základně Minot v Severní Dakotě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Příhodu oznámil jeden z viníků a po vyšetření se ukázalo, že tajný obranný materiál nebyl ohrožen a byl v té době deaktivován, takže nehrozilo samovolné spuštění zbraně. "Je to procedurální problém, ale při manipulaci s jadernými zbraněmi jsou všechny etapy postupu důležité," řekl mluvčí Mike Paoli.

Přesto je to pro americké letectvo další z nelichotivých incidentů. Loni vzlétl právě ze základny Minot bombardér B-52 vyzbrojený nedopatřením a bez vědomí posádky raketami s jadernými hlavicemi.

V březnu Pentagon přiznal, že armáda koncem roku 2006 omylem zaslala čtyři roznětky pro bojové hlavice mezikontinentálních balistických raket na Tchaj-wan.

Ministr obrany Robert Gates sáhl kvůli těmto nepořádkům k mimořádnému opatření a odvolal dva nejvyšší představitele letectva, náčelníka štábu amerického letectva Michaela Moseleyho a nejvyššího šéfa letectva Michaela Wynnea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám