Hlavní obsah

Wall Street se opila a má kocovinu, komentoval Bush hypoteční krizi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Americký prezident George Bush pronesl další neopatrný výrok. Nezávazná atmosféra soukromého večírku v Houstonu ho strhla k lehkomyslnému projevu o krizi americké ekonomiky, zejména jejího hypotečního trhu, v jehož důsledku přišlo přes milión Američanů o bydlení. V předvečer krize se podle něj finančníci na Wall Street opili a teď mají kocovinu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

„Je to jasné. Wall Street se opila a teď má kocovinu. To je jeden z důvodů, proč jsem chtěl, abyste vypnuli kamery. Otázkou je, jak dlouho bude střízlivět namísto toho, aby zkoušela všechny ty efektní finanční nástroje,“ odpověděl prezident na otázku, co způsobilo krach na trhu s bydlením a zatáhlo největší ekonomiku světa do problémů.

Překvapivou reakci natočil jeden z hostů na mobilní telefon a záznam se stal hitem internetových vyhledávačů.

Není to poprvé, co mluvčí Bílého domu Dana Perinová musela „žehlit“ lehkovážný Bushův výrok. „Řekl, že předtím Wall Street používala velmi komplexní finanční instrumenty a že trhy plně neporozuměly rizikům, které tyto instrumenty pro systém představovaly,“ uvedla.

Bush byl na večírku v dobré náladě a vtipkoval dál. Když se zamýšlel nad tím, co bude dělat po odchodu z úřadu v lednu, řekl: „Řešíme bydlení. Nikoliv v Houstonu a evidentně ani v Dallasu, protože (manželka) Laura se tam dnes snaží koupit dům.“ Dodal, že jeho žena nemá ráda život na venkovském sídle v texaském Crawfordu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám