Hlavní obsah

Venezuela nabídla Rusku vybudování vojenských základen

MOSKVA

Nebezpečí, že se ruské vojenské jednotky přiblíží Spojeným států, dále roste. Po spekulacích, že by se ruské bombardéry objevily na Kubě, nabídl v úterý v Moskvě venezuelský prezident Hugo Chávez Rusku, aby vybudovalo na jeho území svou základnu.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez odpovídá na dotazy novinářů.

Článek

"Pokud by ruské ozbrojené síly projevily přání vybudovat si základny ve Venezuele, budou srdečně vítány,“ řekl Hugo Chávez a dodal: „Vyvěsili bychom prapory, rozvířili bubny a zapěli písně, protože by tu byli naši spojenci, s nimiž nás spojuje stejný způsob pohledu na svět."

:. Venezuelský prezident Hugo Chávez s ruským premiérem Vladimirem Putinemfoto: Reuters

V tomto případě však šlo pouze o spekulaci listu, byť s odvoláním na vysoké vojenské představitele. Bílý dům ji proto nekomentoval, protože nešlo o oficiální ruské vyjádření. O základně na venezuelském území však hovořil nejbližší přítel kubánského revolucionáře Fidela Castra přímo s nejvyššími představiteli Ruska.

Chávez se bojí invaze USA

Chávez uvedl i další důvod, proč stojí o ruskou přítomnost ve své zemi: „Severoamerická říše má plán invaze do Venezuely, aby odzbrojila Venezuelu.“ Američané však nikdy invazí do Venezuely nehrozili, i když by si přáli, aby Chávez ztratil svou funkci, a proto podporují opozici.

:.Venezuela už nakoupila ruské Suchoje Su-30.foto: globalsecurity.org

Chávez přijel do Moskvy uzavřít nové zbrojní kontrakty, popřel však zprávy ruských médií, že chce v příštích čtyřech letech nakoupit zbraně za 30 miliard dolarů (zhruba 447 miliard korun). Obranné systémy mají především ochránit průmyslová zařízení a armádní základny před leteckými údery. Podle venezuelských zdrojů chce Caracas v Moskvě koupit až 20 raketových systémů země-vzduch Top-M1 a tři ponorky na diesloelektrický pohon třídy Varšavjanka.

Strategické partnerství Venezuely a Ruska

Chávez otevřeně hovořil o velmi těsných vazbách obou zemí: „jednáme o tématech souvisejících s naším strategickým partnerstvím v sektoru energetiky, průmyslu, financí, vědy, techniky i ve vojenství,“ dodal po rozhovorech s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem a ruským premiérem Vladimirem Putinem.

:.Venezuelský prezident Hugo Chávez si s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem notovali.foto: ČTK/AP

Medveděv potvrdil těsné vztahy: „Venezuela je nyní nejdůležitějším partnerem Ruské federace.“ Měl tím na mysli v regionu, který USA tradičně považují za sféru svých zájm.: "Naše vztahy jsou klíčovým faktorem regionální bezpečnosti. Máme společný úkol - učinit okolní svět demokratičtějším, čestnějším a bezpečnějším".

Současně sdělil, že ruské ropné společnosti Gazprom, Lukoil a TNK BP dostaly svolení působit u řeky Orinoko. Byl přítomen u podepsání smlouvy mezi těmito třemi ruskými ropnými giganty a venezuelskou státní firmou POVSA o těžbě na nových ropných polích a o zkoumání zásob plynu ve Venezuele.

Rusko hrozí kartelem plynařů

Ruský prezident dodal, že nebyl ani odmítnut plán na vytvoření kartelu zemí těžících plyn, jenž by byl obdobou ropného OPEC. Tak by Rusko mohlo ještě více využívat plyn k prosazování své politiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám