Hlavní obsah

Schwarzenegger by se nebránil místu v Obamově administrativě

Novinky, rei, The New York Times
NEW YORK

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který jako republikán podle očekávání podpořil před prezidentskými volbami stranického kandidáta Johna McCaina, překvapivě naznačil, že by se nebránil ani nabídce na vládní post od demokrata Baracka Obamy. V případné Obamově administrativě by přijal úřad poradce pro energetiku a životní prostředí.

Foto: Kimberly White, Reuters

Arnold Schwarzenegger

Článek

„Jsem připraven pomoct jakkoliv. Zavázal jsem se k službě veřejnosti. Nezáleží na tom, kdo je prezidentem, nepovažuji tohle za politickou záležitost. Vždycky musíme pomáhat, ať už je administrativa jakákoliv,“ řekl Schwarzenegger stanici ABC.

Dodal, že o úřad neusiluje a že bez ohledu na to, zda bude Obama zvolen či ne, plánuje cestovat po světě a podporovat „čisté“ energie.

Schwarzenegger podpořil McCaina v lednu. Mimo jiné chválil také McCainovy „velké vize o ochraně životního prostředí“. Schwarzenegerra zase vyzdvihoval Obama. Chválil jeho úsilí v boji proti klimatickým změnám a zmínil ho jako možného kabinetního člena, bude-li v listopadu zvolen prezidentem.

Obama si stojí za odchodem USA z Iráku do léta 2010

Schwarzenegger v rozhovoru pro ABC navíc obhajoval Obamovu změnu postojů ohledně stažení USA z Iráku. To ale ještě nevěděl, že Obama, který naznačil, že by mohl přehodnotit svůj názor, že Američané by měli Irák do léta 2010 opustit, se vrátil k původnímu stanovisku, s nímž má většina republikánů potíže.

V pondělí v americkém tisku napsal, že za stažením do 16 měsíců od případného zvolení si stále stojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám