Hlavní obsah

Argentinou otřásá skandál s padělanými italskými pasy, kupovali je fotbalisté

Novinky, BBC, jky
BUENOS AIRES

Argentinské úřady tvrdí, že se jim podařilo odhalit nelegální padělatelskou činnost, ve které se točily milióny amerických dolarů. Lidé, mezi nimi pak mnoho mladých nadějných fotbalistů, si nechali padělat italské pasy a platili za to sumy v přepočtu ve výši stovek tisíců korun.

Foto: Profimedia.cz

O falešné italské pasy byl v Argentině velký zájem.

Článek

Velká část vyšetřovaných osob jsou profesionální fotbalisté. Má se za to, že používají falešné pasy, aby mohli nastupovat v evropských fotbalových ligách k zápasům. Ve většině evropských fotbalových lig totiž platí pravidlo, dle kterého může k zápasu nastoupit jen určité množství hráčů, které nemají pas jednoho ze států Evropské unie.

Celý skandál se provalil, když italský konzul v Buenos Aires poznal, že podpisy na italských pasech, které měl vydat právě konzulát, nebyly pravé. Soudce Norberto Oyarbide okamžitě spustil vyšetřování, které vyústilo ve stovky policejních razií napříč celou Argentinou.

Dle úřadů si falešné pasy nenechali vyrábět pouze fotbalisté, ale vzhledem k tomu, že je Argentina státem nadšeným do fotbalu, jsou to právě oni, kdo táhnou v celém případu nejvíce pozornosti. V Evropě hrají stovky hráčů z této jihoamerické země.

V podezření i malá italská vesnice

Mnoho Argentinců a tudíž i argentinských fotbalistů mí italské předky. Jenže zatímco získání legálního pasu může trvat měsíce či dokonce i roky, falešný získají za 30 000 dolarů (450 tisíc korun) za několik dní.  

Policie také prověřuje obyvatele malé italské vesnice Fagnano Castello, jelikož hned několik falešných dokumentů uvádělo tuto vesnici jako rodné místo údajných předků vyšetřovaných argentinských fotbalistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám