Hlavní obsah

VIDEO: Kuba povolí soukromé taxíky

Novinky, USA Today

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kuba oznámila zrušení dalšího letitého zákazu. Komunistická vláda Raúla Castra po devíti letech na ostrově povolí provozování soukromé taxislužby. Agentura AP dodává, že součástí opatření bude zřejmě legalizace tisíců nelegálních taxikářů, kteří kubánská města křižují většinou v klasických amerických vozech.

Foto: Profimedia.cz

Auta na Kubě jsou muzea na kolech.

Článek

Opatření je dalším ze série uvolňujících rigorózní pravidla v ekonomické a podnikatelské oblasti, stanovená odstoupivším Fidelem Castrem. Starší bratr nynějšího prezidenta v minulosti opakovaně obviňoval nelegální taxikáře z živení černého trhu s benzínem. Ministr dopravy Jorge Luís Sierra zatím neupřesnil, kolik taxikářských licencí bude vydáno.

Krok Havany je pragmatický a logický. Tisíce neoficiálních taxikářů nahrazují pod hrozbou pokuty a konfiskace vozu na Kubě špatný systém veřejné dopravy. Brzy by měli dostávat od státu výplaty a pohonné hmoty zdarma. Působit by měli ve stanovených oblastech za fixní ceny.

Raúl Castro od únorového převzetí prezidentského úřadu po svém 81letém bratrovi uvolnil na Kubě několik zákazů. Povolil například Kubáncům počítače a mobilní telefony. Počítá se také se zrušení pravidla rovných mezd pro všechny. Pozorovatelé dodávají, že Kubě to k vybřednutí z ekonomických potíží nepomůže. K zavedení volného trhu se ale Havana nemá.

Taxíky na Kubě jsou oblíbenými objekty pro turisty. Prodej nových aut je na Kubě přísně kontrolován a není neobvyklé projet se po ostrově americkým vozem z dob před revolucí v roce 1959.

Reklama

Související články

Kuba má nového vůdce - Raúla Castra

Kuba má nového prezidenta. Kubánský parlament do funkce v neděli vybral Raúla Castra, mladšího bratra Fidela Castra. Ten vedl Kubu 49 let. Raúl Castro byl jako...

Raúl Castro dovolil Kubáncům volat z mobilu

Kubánský vůdce Raúl Castro povolil Kubáncům vlastnit mobilní telefony, oznámila v pátek v deníku Granma místní telekomunikační společnost. Doposud je směli...

Výběr článků

Načítám