Hlavní obsah

V Texasu předávkovali 17 miminek heparinem, jedno zemřelo

CORPUS CHRISTI

Skandál otřásl nemocnicí v texaském městě Corpus Christi. Na oddělení péče o novorozence bylo 17 dětí předávkováno heparinem. Jedno z dětí zemřelo poté, co mu byla podána koncentrovanější forma přípravku na ředění krve, než lékař předepsal, oznámili zástupci nemocnice Hospital South. Zdravotníci přišli na problém v neděli, dva dny poté, co měl být heprain dětem poprvé podán.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nemocnice oznámila, že provedla veškerá opatření k nápravě situace. Z předběžného vyšetřování vyplynulo, že k pochybení došlo při míchání medikamentu v nemocniční lékárně, jak stojí v prohlášení nemocnice.

"Dítě, které zemřelo, bylo vážně nemocné. Dosud nevíme, jaký podíl, jestli vůbec nějaký, mělo na jeho smrti podání vyšší koncentrace heparinu,“ uvedl místní lékař Richard Davis. "Sdílíme s rodinou hlubokou soustrast,“ dodal.

Ze zbylých šestnácti dětí je jeden novorozenec v kritickém stavu a dalších dvanáct jich zůstává ve stabilizovaném stavu na novorozenecké jednotce intenzivní péče. Tři další děti jsou zcela mimo ohrožení.

Heparin

Heparin je lék, který se používá k léčbě náhlých srdečních příhod jako je například infarkt. Je účinný při zabraňování srážlivosti krve, dokáže rozpustit krevní sraženiny. Lidský organismus obsahuje přírodní heparin.

Heparin může mít i vedlejší účinky jako jsou například kopřivka nebo horečka.

Klíčové je u heparinu dávkování. Při větším aplikovaném množstvím může pacient vykrvácet. O životu či smrti může rozhodovat jen několik mililitrů. Dva mililitry při operaci zachrání život, deset mililitrů naopak může během několika okamžiků způsobit vykrvácení. Heparinu je několik druhů.

V USA sice málokdo ví o českém „heparinovém vrahovi“ Petru Zelenkovi, který byl odsouzen na doživotí za vraždy v havlíčkobrodské nemocnici, vloni ale i tam vyšel najevo skandál s přípravkem na ředění krve. Novorozená dvojčata hollywoodského herce Dennise Quaida málem zemřela poté, co jim sestra omylem místo 10 jednotek heparinu podala tisíckrát vyšší dávku. Děti předávkování přežily bez zjevných následků, ale zatím není jasné, zda se nějaké poškození neobjeví, až budou starší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám