Hlavní obsah

Obama má problém, příznivci Clintonové ho nechtějí volit

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké demokratce Hillary Clintonové, která odstoupila z boje o úřad příštího prezidenta, se nedaří přesvědčit své příznivce, aby v listopadových volbách místo ní podpořili jejího stranického kolegu Baracka Obamu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu stanice CNN. Šance Obamy a republikána Johna McCaina na zvolení tak zůstávají vyrovnané.

Foto: Chris Keane, Reuters

Barack Obama

Článek

Týden poté, co se bývalá první dáma USA objevila po Obamově boku na veřejnosti a vyzvala Američany k jeho zvolení, naznačuje průzkum, že stále víc jejích příznivců plánuje zůstat ve volební den raději doma.

Znamená to, že demokraty dál rozdělují sympatie k oběma hlavním aktérům nejvyrovnanějších primárek v novodobých amerických dějinách, jež před čtyřmi týdny skončily vítězně pro Obamu. Na 43 procent registrovaných demokratických voličů by za kandidáta strany preferovalo Hillary Clintonovou, což je oproti minulému měsíci nárůst o 8 procent.

Počátkem června uvedlo 60 procent zastánců Clintonové, že by Obamu podpořili. Nyní je to jen 54 procent. Třetina voličů newyorské senátorky teď naopak tvrdí, že volit nebude vůbec. Před měsícem to plánovalo 22 procent.

Obamův tým může uklidnit jen to, že počet stoupenců Clintonové, kteří plánují podpořit tábor republikána McCaina za poslední měsíc, také klesl. Šance obou mužů na zvolení do Bílého domu ovšem zůstávají vyrovnané.

Na přetřes se tak znovu dostává možná role Clintonové v budoucí Obamově administrativě v případě vítězství ve volbách. Obama v minulosti Hillary jako viceprezidentku odmítl. Svůj program staví na změně, kterou by šestnáctileté působení Clintonové ve Washingtonu mohlo zastínit.

Reklama

Výběr článků

Načítám