Hlavní obsah

Bush se zahájení olympiády v Pekingu zúčastní

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush bude přítomen u zahajovacího ceremoniálu letních olympijských her v Pekingu, oznámil Bílý dům. Bush je jedním z mála předních západních státníků, který se slavnosti zúčastní.

Foto: Lucas Jackson , Reuters

George W. Bush

Článek

Bushova přítomnost je satisfakcí pro čínský režim a organizátory her, které začínají symbolicky 8. 8. Účast totiž odřekli například britský premiér Gordon Brown či německá kancléřka Angela Merkelová. Také český prezident Václav Klaus uvedl, že u ceremoniálu nebude.

Rozhodnutí představitelů ovlivnila kritika čínského režimu ze stran mezinárodních organizací. Peking je dlouhodobě kritizován za porušování lidských práv. Výzvy k bojkotu zahajovacího ceremoniálu ještě zesílily po březnovém zásahu čínských sil v násilím anektovaném Tibetu. Tehdy zahynuly desítky lidí.

Zatímco aktivisté a opozice v USA vyzývá dál k Bushově neúčasti, Bílý dům uvedl, že prezident jede do Číny především podpořit americké atlety. „Akci bere jako sportovní soutěž,“ řekla mluvčí Dana Perinová.

Bush, kterého bude doprovázet manželka Laura, se v Pekingu setká i s prezidentem Chu Ťin-tchaoem. Po Číně navštíví také Jižní Koreu a Thajsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám