Hlavní obsah

Írán otepluje vztahy s USA

NEW YORK

Írán je ochoten zvážit otevření diplomatického zastoupení USA v Teheránu a vyzval k obnovení přímého leteckého spojení mezi oběma zeměmi. V noci na čtvrtek to prohlásil íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí během návštěvy sídla OSN v New Yorku.

Foto: Raheb Homavandi , Reuters

Íránský ministr zahraničí Manučír Mottakí

Článek

"Loni Írán navrhl obnovení přímého leteckého spojení s USA. Letos přišli Američané s myšlenkou na otevření své zájmové sekce v Teheránu, obdobné, jakou my máme ve Washingtonu," řekl Mottakí.

"Zdá se mi, že oba návrhy by měly být oběma zeměmi zváženy," dodal.

Obvinil ale Washington, že klade neférové překážky pro práci zástupců íránských médií v USA.

Washington přerušil diplomatické styky s Íránem během krize kolem obsazení amerického velvyslanectví v Teheránu radikálními islamistickými studenty v letech 1979 až 1981. Tehdy studenti drželi 52 amerických diplomatů 444 dní jako rukojmí.

Americké zájmy v Íránu nyní zastupuje Švýcarsko. Írán má svou zájmovou sekci na pákistánském velvyslanectví ve Washingtonu.

Mottakí: Informace o válce jsou jen psychologickým bojem

Mottakí již ve středu naznačil možné zlepšení vztahů mezi USA a Íránem. V prohlášení pro média označil červnovou nabídku na řešení sporu o íránský jaderný program, předloženou stálými členskými zeměmi Rady bezpečnosti OSN spolu s Německem, za konstruktivnější než předchozí a přislíbil velmi brzkou odpověď Teheránu.

"Konstruktivní prohlášení a postupy spolu s dřívějšími návrhy v jaderné oblasti otevřely cestu ke vzniku zcela nové atmosféry," řekl. Spekulace médií o možném leteckém úderu na íránská jaderná zařízení označil za "psychologický boj". "Ani Izrael, ani USA nejsou v situaci, aby mohly zahájit válku," zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám