Hlavní obsah

Kolumbie: Vojáci vysvobodili prezidentskou kandidátku, v zajetí byla šest let

Kolumbijští vojáci vysvobodili ze zajetí tamních povstalců tři americká rukojmí a Francouzku Ingrid Betancourtovou. Betancourtová v Kolumbii usilovala o prezidentský post, v zajetí kolumbijské povstalecké organizace FARC byla šest let.

Foto: Profimedia.cz

Ingrid Betancourtová

Článek

Zprávu o osvobození rukojmích podle agentury EFE oznámil kolumbijský ministr obrany Juan Manuel Santos.

Podle jeho slov jsou všichni bývalí zajatci povstalců z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), kteří je drželi léta na tajných místech v kolumbijské džungli, v relativně dobrém zdravotním stavu. Celkem 15 rukojmí, mezi nimiž byla Betancourtová, tři Američané a 11 Kolumbijců, osvobodila kolumbijská armáda.

Ingrid Betancourtová, která má dvojí občanství, kolumbijské a francouzské, se v minulosti ucházela o úřad kolumbijského prezidenta. Povstalci tuto političku zadržovali šest let a odmítali veškeré výzvy kolumbijské vlády i francouzských představitelů, aby ji propustili na svobodu, a to i s ohledem na její špatný zdravotní stav. Rebelové z FARC stále zadržují dalších několik stovek lidí, včetně cizinců.

Tři američtí rukojmí, Thomas Howes, Marc Gonsalves a Keith Stansel, kteří pracovali pro americké ministerstvo obrany, byli uneseni v únoru 2003, když jejich letadlo ztroskotalo při protidrogové misi.

Reklama

Výběr článků

Načítám