Hlavní obsah

Americký zubař kradl a prodával orgány, vydělal milióny

Právo, CNN, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Kšefty jako z hororových filmů si přišel někdejší zubař Michael Mastromarino (44) na nejméně 4,6 miliónu dolarů (70, 1 mil. korun), když v letech 2001 až 2006 vykrádal orgány mrtvým a prostřednictvím firmy Biomedical Tissue Services (BTS) s nimi obchodoval. Z vězení se bude moci dostat nejdříve po osmnácti letech.

Článek

Ačkoli federální prokurátor Charles Hynes navrhoval doživotní trest, brooklynský nejvyšší soud nabídl pachateli dohodu, kterou přijal. Porota mu v pátek večer vyměřila trest vazby od 18 do 54 let s tím, že musí spolupracovat s úřady při došetření záležitostí souvisejících s případem a že se sám musí prohlásit vinným.

Se třemi spolupachateli Lee Crocettou (35), Christopherem Aldorasim (36) a Josephem Nicellim (52) ho dopadli v roce 2006. Mastromarino podle žalobce zohyzdil 1077 mrtvol. Odstraněné orgány a kosti nahrazoval trubkami z PVC, do těl zašíval gumové rukavice i jiné pomůcky, které potřeboval při činu.

Mastromarinův gang odebíral mrtvým orgány v primitivních podmínkách, bez odborných vědomostí a nezjišťoval, zda zmrzačení byli vhodnými dárci.

Podle spisu obžaloby Mastromarino příležitostně podplácel pohřební firmy asi tisícem dolarů ( 15 240 korun), aby mu půjčily mrtvoly. Prostřednictvím BTS prodával vyoperované orgány s falešnými písemnými souhlasy pozůstalých institucím, které se zabývají lidskými tkáněmi a transplantací.

Jeho nejprominentnější obětí byl legendární rozhlasový reportér Alistar Cooke z BBC, který zemřel v roce 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám