Hlavní obsah

V Kalifornii znovu zuří požáry, Bush vyhlásil stav nouze

• Aktualizováno

Lesní požáry v Kalifornii, jejichž počet přesáhl už 1 100, sežehly již desítky domů, uvedla agentura AP. Americký prezident George Bush vyhlásil ve státě stav nejvyšší nouze. Plameny ohrožují podle amerických médií také nejstarší buddhistický klášter v zemi. Mniši z kláštera Tassajara Zen Mountain Centre nedaleko přímořského letoviska Big Sur se proto připojili k dalším stovkám Kaliforňanů, kteří se snaží bojovat se zuřícím živlem.

Článek

"Prezident vyhlásil stav nouze ve státu Kalifornie a nařídil federální pomoc (...) pro zóny zasažené požáry," uvedl Bílý dům v tiskové zprávě.

Podle úřadů se zatím ani téměř 11 000 hasičů nedaří zvládat požáry, které už v severní Kalifornii sežehly desítky tisíc akrů porostu a půdy. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger proto v pátek požádal Bushe, aby v tomto západním americkém státě vyhlásil stav nouze. Tento krok by měl Kalifornii přinést další federální finanční prostředky.

Lesních požárů v americkém státě Kalifornie stále přibývá, jejich počet už překonal tisícovku. foto: Reuters

Proti ohnivému živlu, který rozpoutaly zejména údery blesků do suchých porostů, bylo nasazeno více než 12 000 hasičů. Meteorologové se obávají, že očekávané bouřky o víkendu způsobí další požáry. Od 20. června shořelo 107 000 hektarů lesů a křovin.

Požáry se v pátek přiblížily i na dosah nejstaršímu buddhistickému klášteru v USA - japonskému zen-buddhistickému středisku Tassajara Zen Mountain Centre, jež vzniklo na území národního parku Los Padres National Forest v roce 1966. Podle Los Angeles Times se však mniši a hosté v náboženském středisku pustili do boje s požárem, který se zatím podařilo zlikvidovat pouze ze tří procent, stejně odhodlaně jako další stovky Kaliforňanů.

Požáry v Kaliforniifoto: ČTK/AP

Požáry jsou v Kalifornii během suchého období běžné

V Kalifornii jsou lesní požáry během suchého letního období časté. Obrovské požáry zažil tento americký stát například loni v říjnu, kdy se oheň rozšířil z okolí Malibu. Řádění živlu si tehdy vyžádalo 14 mrtvých a způsobilo škody v hodnotě více než miliardy dolarů (okolo 16 miliard korun). Plameny sežehly kolem 2000 domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám