Hlavní obsah

V Kalifornii zuří už tisíc požárů, hasiči nestíhají

– SACRAMENTO

Lesních požárů v americkém státě Kalifornie stále přibývá, jejich počet už překonal tisícovku. Hasiči se v současnosti nejvíce soustředí na oheň, který ohrožuje obyvatele známého přímořského letoviska Big Sur. Podle úřadů už s živlem bojuje 11 000 hasičů z 41 amerických států.

Článek

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger už požádal prezidenta George Bushe o uvolnění dalších finančních prostředků.

Se stovkami menších i větších lesních požárů v Kalifornii bojují už od minulého víkendu, kdy první z nich zažehly blesky během silných bouřek. Ještě v polovině týdne hasiči požárů napočítali kolem osmi stovek, teď jich je už přes tisícovku.

Na největší ploše nyní oheň hoří v oblasti národního parku Los Padres National Forest. Hasiči ho zatím zvládli pouze ze tří procent.

:. Hasiče přijel podpořit i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.foto: ČTK/AP/Vern Fisher/Monterey County Herald

Další stovky menších požárů jsou hlášeny z málo obydlených oblastí v severní Kalifornii. Velké potíže ale způsobuje to, že kvůli všudypřítomnému kouři se hasiči o požárech někdy dozvědí příliš pozdě a přijíždějí na místo až ve chvíli, kdy je oheň těžké zvládnout.

"To je část našeho problému - celá severní Kalifornie je už několik dní zahalená (kouřem) a z letadla není vidět na zem," vysvětlil komplikující se situaci mluvčí americké lesní správy Jason Kirchner.

:. Požáry v Kalifornii jsou vidět i z oběžné dráhy Země.foto: ČTK/AP/NASA

V Kalifornii nejsou lesní požáry během suchého letního období ničím neobvyklým. Obrovské požáry zažila tato oblast například loni v říjnu, kdy se oheň rozšířil z okolí Malibu. Řádění živlu si tehdy vyžádalo 14 mrtvých a způsobilo škody v hodnotě více než miliardy dolarů (okolo 16 miliard korun). Plameny sežehly kolem 2000 domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám