Hlavní obsah

Obama s Clintonovou se usmiřují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američtí demokraté se usmiřují a spojují síly. Po boku prezidentského kandidáta strany Baracka Obamy v pátek v městečku Unity na jeho podporu vystoupí jeho soupeřka z primárek Hillary Clintonová. Obama jí zase pomáhá splatit miliónové dluhy, které jí po kampani vyvstaly. Sám ve čtvrtek daroval 2 300 dolarů, maximum povolené zákonem.

Článek

Stejnou částku darovala i Obamova manželka Michelle, pokladnice Obamova týmu s manželem a další Obamovi přívrženci. Clintonové tým zůstal po kolotoči primárek v mínusu 22 miliónů dolarů. Senátorka za New York si sama vypůjčila 12 miliónů.

Clintonová s Obamou se navíc v pátek poprvé spolu objeví na veřejnosti. Symbolicky se tak stane v městečku Unity v New Hampshire, kde oba v lednu získali shodný počet hlasů.

Clintonová z boje o nominaci do Bílého domu odstoupila před třemi týdny. Obamův náskok byl ale těsný. Ačkoliv bývalá první dáma USA následně Obamu podpořila, rozjitřené rány po tvrdé a vyrovnané kampani budou oba rivalové hojit déle. Podle CNN se brzy ke kampani za zvolení Obamy přidá i někdejší prezident Bill Clinton.

Prezidentské volby se v USA uskuteční počátkem listopadu. Nový prezident bude inaugurován v lednu 2009. Nejvážnějším soupeřem Obamy bude republikán John McCain, který v preferencích jen mírně zaostává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám