Hlavní obsah

McCainovi by pomohl útok jako z 11. září, řekl jeho poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRESNO

Poradce kandidáta na úřad příštího amerického prezidenta Johna McCaina se omluvil za svůj výrok, že teroristický útok podobný tomu z 11. září 2001 by McCainovi prospěl. McCain se od poradcových komentářů distancoval.

Článek

Výrok Charlieho Blacka by se měl objevit v příštím čísle časopisu Forbes. Black řekl, že stejně tak jako loňské zavraždění pákistánské expremiérky Bénazír Bhuttové McCainovi pomohlo, výhodu by mu přinesl i další útok na americkou půdu podobný tomu z 11. září, při němž zemřelo na 3000 lidí.

McCainův soupeř, demokrat Barack Obama označil výroky za ostudné. Také McCain se od nich distancoval. „Neumím si představit, proč by to říkal. Není to pravda. Já jsem od 11. září neúnavně pracoval, abych dalšímu útoku na Spojené státy americké zabránil.

"Hluboce lituji svých komentářů, byly nevhodné," uvedl Black v pondělním omluvném prohlášení. "Vím, že John McCain zasvětil celý svůj dospělý život obraně naší země a její bezpečnost staví nad všechny ostatní zájmy."

Clintonová se vrací

Prezidentské volby se v USA uskuteční 4. listopadu. Nový prezident bude inaugurován v lednu. Pravděpodobně se jím stane Obama nebo McCain. O úřad se uchází také Ralph Nader jako nezávislý, ale jeho šance nejsou velké.

Uchazeči mezitím dál pokračují v kampani, jíž v posledních dnech zejména u McCaina dominuje téma energetiky. Demokraté zase naplánovali společné vystoupení Obamy a jeho rivalky v primárkách Hillary Clintonové. Bude to vůbec poprvé od odstoupení, co se bývalá první dáma objeví po boku illinoiského senátora, aby ho podpořila. Má se tak stát v pátek ve městě Unity v New Hampshire, kde oba uchazeči získal v lednovém hlasování shodně po 107 hlasech.

11. září 2001

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

  • Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.
  • Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.
  • Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.
  • Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám