Hlavní obsah

Rozmístění antiraket v Evropě by se mohlo kvůli dalším testům zpozdit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Plán Spojených států na vybudování protiraketového deštníku ve střední Evropě by se mohl zpozdit kvůli detailním testům systému, které požadují američtí zákonodárci. Systém by proto mohl fungovat mnohem později než v plánovaném roce 2013, uvedla v pondělí americká agentura AP.

Článek

Administrativa prezidenta George Bushe původně odmítala námitky, že systém nebyl dostatečně vyzkoušen a ujišťovala zákonodárce, že se bude dařit sestřelovat vypálené nepřátelské balistické rakety.

Kongres, který ovládají demokraté, ale požaduje další testy a vláda změnila názor. Uskuteční se tři další testy, při nichž antirakety mají sestřelit balistické rakety. Tento proces může trvat i několik let

Rozhodnutí je ranou pro prezidenta, který vybudování protiraketové obrany považoval za jednu ze svých priorit, přestože vedlo ke zvýšení napětí s Ruskem. Další testy značí, že o vybudování štítu se nerozhodne za Bushe, ale až za jeho nástupce.

Republikán John McCain je velkým zastáncem systému, ovšem demokrat Barack Obama, který má ve volbách podle průzkumů větší šanci, neskrývá svou skepsi.

Nedůvěru zákonodárců vyvolala říjnová interní zpráva ministerstva obrany, se kterou byli kongresmani seznámeni. Jednu z kopií ale získala právě tisková agentura AP. Výstavbu základny komplikují navíc rozhovory se samotným Polskem, jež stanovilo pro svůj souhlas tvrdé podmínky.

Žádá, aby Washington vynaložil miliardy dolarů na modernizaci polské protivzdušné obrany. V této souvislosti se objevily informace, že USA jsou v případě krachu jednání s Polskem připraveny zvážit instalaci sila s antiraketami v Litvě, což Vilno popřelo.

Demokraté pochybují o tom, že Írán, proti jehož arzenálu se systém buduje, má skutečně reálnou možnost ohrozit evropské země. Hlavně si nejsou jisti účinností systému. Podle nich se testy neprováděly v podmínkách přibližujícím se reálným.

Dopředu byl známa trajektorie sestřelované rakety, ta se navíc pohybovala v nižších výškách než operační nepřátelské střely. Podle interní zprávy navíc výsledky dosud provedených testů nelze jednoduše přenést na evropský systém, kde se mají používat jen dvoustupňové nosiče místo třístupňových zavedených v USA.

Americká vláda ale namítá, že tři plné testy nejsou nutné, protože třístupňová raketa je komplexnější a tudíž lze výsledky aplikovat i na dvoustupňovou verzi. Předseda senátního výboru pro ozbrojené síly Carl Levin ale jasně řekl: „Je důležité vědět, že tento systém bude fungovat ještě předtím, než ho koupíme a rozmístím.“

Úřad pro protiraketovou obranu (MDA) tvrdí, že tři další testy by se mohly uskutečnit do konce roku 2010. Zatím však měly všechny testy zpoždění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám