Hlavní obsah

Při policejním zásahu v mexickém klubu bylo ušlapáno 12 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXIKO

Nejméně dvanáct lidí bylo ušlapáno k smrti v pátek večer při policejním zásahu v přeplněném nočním klubu v mexickém hlavním městě. O tragédii informovala místní policie.

Článek

Policisté přišli do klubu News Divine v severovýchodní části Mexika prošetřit informace o tom, že v klubu se prodávají drogy a servíruje alkohol nezletilým, uvedl policejní náčelník Joel Ortega.

Konec školního roku v klubu slavilo asi 500 mladých lidí a řada dalších čekala ve frontě před vchodem. Přítomnost policistů, kterou s mikrofonem oznámil majitel klubu, vyvolala paniku, v níž bylo ušlapáno nejméně devět mladých lidí včetně dvou nezletilých a tři policisté.

Mezi mrtvými jsou tři dívky, upřesnila agentura AFP. Dvě desítky dalších lidí byly se zraněními přijaty do nemocnice.

Záběry místní televize ukázaly taneční parket klubu pokrytý blýskavými lodičkami na vysokém podpatku a cáry triček poházených po zemi. Mrtvá těla zakrytá bílými pokrývkami jsou vyrovnaná u vchodu do klubu, před nímž se shromáždil dav vzlykajících příbuzných a přátel. Na klid dohlížejí rozmístěné policejní posily. 

:. Nejméně dvanáct lidí bylo ušlapáno při policejním zásahu v přeplněném nočním klubu.foto: ČTK/AP

"Spousta lidí se namačkala k nouzovému východu klubu, ale ten byl příliš malý, aby se dostali ven," řekl Ortega.

Klub měl podle jeho informací jen hlavní vchod a nouzový východ, před nímž ale překážely narovnané basy s pivem. Policie zadržela 39 lidí včetně majitele podniku.

Klub se měl už jednou zavřít 

Kluby v Mexiku často pořádají odpolední párty, kterým se říká "tardeada" a jsou určeny pro návštěvníky už od šestnácti let, ovšem alkohol se smí prodávat až od osmnácti let.

Vstupné do klubu News Divine v dělnické čtvrti Nueva Atzacoalco bylo v přepočtu asi 50 korun. Majitel měl problémy s porušováním zákonů a pravidel bezpečnosti už v loňském roce, kdy mu soud nařídil klub uzavřít. Podařilo se mu ale rozhodnutí soudu zvrátit a klub znovu otevřel. Policie uvedla, že počet návštěvníků v pátek výrazně překročil kapacitu klubu.

Policisté popřeli původní zprávy mexických sdělovacích prostředků, že do klubu pustili slzný plyn. Při akci se rovněž nestřílelo, uvedl Ortega, podle nějž se o neštěstí postarala panika, která vypukla poté, co majitel klubu návštěvníkům oznámil, že je přišla zatknout policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám