Hlavní obsah

Letectvo USA nemůže dohledat přes tisíc komponentů A-hlavic

– WASHINGTON
Právo, roš

Americké letectvo postrádá více než tisíc nejrůznějších tajných komponentů jaderných hlavic. Šokující zjištění obsahuje tajná zpráva o šetření dvou nedávných incidentů, o níž informoval list Financial Times (FT) s odvoláním na zasvěcené zdroje.

Foto: Molly Riley , Reuters

Ministr obrany Robert Gates kvůli klesajícím bezpečnostním standardům sesadil ministra letectva a náčelníka jeho štábu.

Článek

„Jeden činitel uvedl, že počet chybějících komponentů přesahuje tisíc,“ napsal deník poté, co ve středu admirál Kirkland Donald pověřený šetřením nálezu jaderných rozbušek v zásilce pro Tchaj-wan a kauzy s bombardérem omylem vyzbrojeným ostrými raketami informoval Kongres.

Podle zdroje FT nic nesvědčí o tom, že by postrádané citlivé komponenty skončily v rukou zemí, které je neměly dostat. „Budí to vážnou otázku, kam chybějící části hlavic zmizely,“ řekl však Daryl Kimball ze Sdružení pro kontrolu zbrojení.

Letos v březnu vyšlo najevo, že letectvo už v roce 2006 omylem doručilo Tchaj-wanu čtyři detonátory pro hlavice mezikontinentálních balistických raket místo akumulátorů pro vrtulníky. Loni pak bombardér v USA nesl nesankcionovaně ostré rakety s plochou dráhou letu.

Ministr obrany Robert Gates kvůli trvale klesajícím bezpečnostním standardům tento měsíc sesadil ministra letectva a náčelníka jeho štábu.

Reklama

Výběr článků

Načítám