Hlavní obsah

Američané vyléčili rakovinu kůže v pokročilém stádiu

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Američtí vědci poprvé vyléčili rakovinu kůže v pokročilém stádiu aplikováním vlastních obranných buněk pacienta namnožených mimo tělo. Dvaapadesátiletý muž je dva roky po ukončení léčebného zákroku bez melanomu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tým z Hutchinsonova výzkumného centra v Seattlu zveřejnil výsledky své práce v New England Journal of Medicine. Pacient měl rakovinu v pokročilém stadiu, nemocí byly zasaženy i plíce a lymfatické uzliny. Lékaři vzali buňky imunní vůči nemoci a udělali pět miliard kopií, které pak aplikovali. Do dvou měsíců byl nádor pryč, což se ani po dvou letech nezměnilo. Nové buňky v těle přetrvaly několik měsíců po zavedení.

Imunitní systém hraje významnou roli v souboji s rakovinou a lékaři se léta snaží nalézt optimální způsob, jak ho posílit. Britští vědci ale varovali, že bude potřeba víc pokusů k dokázání, že klonování buněk CD4+T je hledaným řešením.

Američané nárokující prvenství zároveň upozorňují, že jejich technika je aplikovatelná pouze na pacienty s jistým typem imunitního systému a nádoru a může být využita jen u malého procenta lidí s rakovinou kůže.

Podle londýnského odborníka na rakovinu Karola Sikory se Američané soustředili na kožní rakovinu, protože se toho o ní v porovnání s ostatními druhy nemoci ví více. Sikora vyjádřil naději, že v budoucnu se lékaři budou umět vypořádat se všemi druhy rakoviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám