Hlavní obsah

OBRAZEM: V Illinois se protrhly dvě hráze, u dalších to hrozí

GULFPORT

Velká voda ve středu na západě amerického státu Illinois protrhla dvě protipovodňové hráze a zaplavila okolí. Nejméně u devíti dalších hrází se voda už začala přelévat přes jejich horní okraj. Povodně si dosud vyžádaly nejméně sedm lidských životů.

Článek

První odhady škod způsobených záplavami jen ve státě Iowa dosahují téměř tří miliard dolarů. Americké ministerstvo zemědělství uvedlo, že učiní vše, aby farmářům na Středozápadě při nejhorších záplavách za posledních 15 let pomohlo. Zemědělské škody jen ve státě Iowa mají podle prvních předběžných odhadů dosáhnout kolem 2,7 miliardy dolarů.

Jedna z hrází se protrhla u osady Meyer v Illinois. Voda zaplavila přes 17 000 akrů té nejlepší zemědělské půdy. Ohroženy jsou další města na řece Mississippi, hlavně ve státě Missouri. V ohrožených oblastech pokračují evakuace obyvatel. Záchranáři a stovky dobrovolníků se snaží hráze zpevňovat pytli s pískem a jen doufají, že nezačne pršet a hráze nápor vody zadrží. Velká část letošní úrody v obilném pásu amerického Středozápadu je zničena, cena obilí se během dne kvůli povodním vyšplhala na rekordní výši.

:. Záplavy v Gladstone ve státě Illinoisfoto: Reuters/Eric Thayer

Voda už zničila na pět miliónů akrů zemědělské půdy. Nyní je nejhorší situace ve státech Illinois a Missouri. Záplavy, které začaly zhruba před týdnem v západní Iowě, už způsobily škody za více než 1,5 miliardy dolarů. Asi 25 000 lidí, kteří museli být násilím evakuováni ze svých domů ve městě Cedar Rapids, se ode dneška už postupně vracejí domů, protože voda naštěstí v této oblasti už poněkud opadla.

Povodně na americkém středozápadě

Z celkem 26 protipovodňových hrází, které byly vybudovány v posledních dnech ve státech Iowa, Illinois a Missouri, jich zatím živlu odolává 25. Jedna se protrhla už v úterý, dvě další ve středu. Úřady se obávají, že voda zřejmě ještě nekulminovala a protržení dalších hrází stále hrozí.

Záplavy, které vyvolaly silné deště, pustoší americký Středozápad už od konce května.

Největší starosti nyní mají lidé ve městech Gulfport a Clarksville. V Gulfportu velká voda prorazila místní hráz už v úterý a lidé museli být zachraňováni vrtulníky i pomocí nejrůznějších plavidel. foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám