Hlavní obsah

Kalifornie uznává sňatky homosexuálů, první dvojice si řekly ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO/LOS ANGELES

Úřady v Kalifornii začaly v pondělí místního času oddávat první homosexuální páry. Umožnilo jim to rozhodnutí kalifornského nejvyššího soudu, který před měsícem konstatoval, že bránit lidem stejného pohlaví v uzavření manželství je proti ústavě tohoto amerického státu. Teprve v úterý však budou dvojice stejného pohlaví oddávat ve všech 58 kalifornských okresech.

Článek

Oddací list jako první obdržely dva lesbické páry, které se v posledních letech intenzivně zapojovaly do boje za uznání práv homosexuálů na uzavření rovnoprávného sňatku. V Beverly Hills si v pondělí krátce po 17. hodině místního času řekly své ano čtyřiapadesátiletá Diane Olsonová a šestašedesátiletá Robin Tylerová.

Ve stejnou hodinu v 600 kilometrů vzdáleném San Francisku místní starosta Gavin Newsom oddal sedmaosmdesátiletou Del Martinovou a o čtyři roky mladší Phyllis Lyonovou. Žijí spolu již 56 let a spolu se šesti dalšími ženami založily v roce 1955 v San Francisku společenský klub pro lesbičky, nazvaný Daughters of Bilitis. Pod jejich vedením se klub vyvinul v první organizaci obhájců lesbického partnerství.

Místní starosta Newsom řekl: „Je to výjimečný moment v historii, myslím, že dneškem byla instituce manželství posílena.“ Newson za právo homosexuálů na vzájemné sňatky sám bojoval. Už v únoru 2004 nařídil svým úředníkům, aby vydávali oddací listy párům téhož pohlaví. Později to bylo zakázáno.

Odpůrci homosexuálních sňatků zbrojí

Před sanfranciskou radnicí se však dvojice nedočkala jen ovací a svatební písně. Odpůrci zákona tam vyvěsili transparent Homosexuální sex je hřích.

Možnost uzavírat manželství ale může lidem stejného pohlaví ještě zrušit chystané listopadové referendum, v němž budou Kaliforňané hlasovat o změně ústavy státu, aby definovala sňatek jako svazek mezi mužem a ženou. To by de facto homosexuální sňatky zakázalo. Proti nim protestovalo v pondělí i sedm katolických biskupů v Los Angeles. Zdůraznili, že sňatek "má v božím stvoření jedinečné místo a spojuje muže a ženu".

V Kalifornii žije 100 000 homosexuálních párů

V Kalifornii, kde žije 37 miliónů obyvatel, je více než 100 000 homosexuálních párů. Polovina z nich by chtěla uzavřít sňatek v příštích třech letech.

Kalifornie je po Massachusetts druhým státem unie, který legalizoval sňatky osob stejného pohlaví, bude však oddávat páry z celého USA. Massachusetts umožňuje uzavírat sňatky párům téhož pohlaví od roku 2004.

Reklama

Související témata:

Související články

San Francisco povolilo homosexuálům sňatky

Navzdory zákonům uzavřelo ve čtvrtek prvních několik desítek homosexuálních párů ve Spojených státech regulérní manželské svazky. Průlomové rozhodnutí Gavina...

První stát v USA povolil homosexuální sňatky

Massachusetts se v pondělí stal prvním americkým státem, kde mohou být legálně oddávány homosexuální páry. Nejvyšší soud totiž v pátek zamítl žalobu, kterou...

Výběr článků

Načítám