Hlavní obsah

Obamu podpořil Al Gore

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

Bývalý americký viceprezident a přední bojovník proti klimatickým změnám Albert Gore v pondělí podpořil demokratického kandidáta na příštího prezidenta Spojených států Baracka Obamu. Vyzval Američany, aby odmítli odkaz Bushovy vlády „nekompetence, pohrdání a selhání,“ a spolu s ním se postavili za Obamu. Gore přitom stál stranou nominačního boje Obamy s Clintonovou.

Článek

„Američané si jednoduše nemohou dovolit pokračovat v politice posledních osmi letech po další čtyři roky,“ řekl Gore v projevu na mítinku v Detroitu, ve kterém tvrdě napadal současnou politiku.

"Po osmi letech neschopnosti, nedbalosti a nezdarů potřebujeme změnu... Po osmi letech zneuctívání a znevažování naší ústavy potřebujeme změnu," prohlásil s narážkou na Obamovo heslo, jímž je právě změna.

Bushovi vytkl "nesčetné množství chyb" od nezvládnuté reakce na katastrofu po hurikánu Katrina, přes ekonomické problémy, zahraničněpolitické omyly až po čínský dovoz olovnatých hraček a jedovatých potravin pro psy.

Pondělní vystoupení bylo prvním v kampani před prezidentskými volbami. Až dosud Gore zůstával v ústraní a do souboje mezi senátorkou Hillary Clintonovou a Barackem Obamou se nezapojil.

Obama čelí stejným útokům jako John F. Kennedy

Nositel Nobelovy ceny za mír Albert Gore se především snažil otupit ostří kritiky, že Obama je“naivní a nezkušený“. Srovnal tyto útoky s podobnými výpady republikánů proti Johnu F. Kennedymu.

„Když někdo další říká, že si Spojené státy nemohou dovolit riskovat budoucnost svobodného světa s nezkušeným nezralým mužem v Bílém domě, kdo o tom mluví?“ položil řečnickou otázku Gore a dodal: „Každá tato citace prochází z kampaně v roce 1960, když republikáni napadali Johna Fitzgeralda Kennedyho, že nemá dostatečný věk a zkušenosti potřebné proto, aby byl prezidentem.“

Podle Gora je Obama zkušený, je schopen mobilizovat mladé i staré, kteří se nikdy politiky neúčastnili a má vizi v klíčových vnitrostátních i zahraničních tématech. Gore dodal, že Obama jej „inspiruje“.

USA čeká řešení velkých potíží

Zdůraznil ale, že Obamu čeká řešení obtížných témat.

"V příštích čtyřech letech budeme čelit mnoha složitým problémům - včetně návratu našich vojáků z Iráku, nápravě našeho hospodářství a řešení klimatické krize," prohlásil Gore. Obamovo zvolení podle něho "ovlivní budoucnost naší planety".

Demokratické voliče ujistil, že udělá, co bude moci, aby zajistil, že se Obama stane příštím americkým prezidentem.

Barack Hussein Obama

Narodil se 4. srpna 1961 v Honolulu na Havaji. Otec byl ekonomem z Keni, matka pocházela z Kansasu.

Vystudoval politické vědy na Columbijské univerzitě a práva na Harvardově univerzitě. Vedle právnické praxe v Chicagu přednášel až do roku 2004 na místní univerzitě ústavní právo.

Senátor za stát Illinois je výborný řečník s charismatickou osobností. Od roku 1992 je ženatý, s manželkou Michelle má dvě dcery: Maliu (1999) a Sashu (2001).

Gore, který v prezidentských volbách v roce 2000 sice získal většinu hlasů voličů, ale po rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ukončit přepočítávání sporných hlasů na Floridě, nakonec podlehl nynějšímu prezidentu Georgi Bushovi, využil politického vystoupení k ostrým výpadům vůči svému někdejšímu soupeři. Po odchodu z velké politiky se Gore zaměřil na problematiku životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám