Hlavní obsah

Raketoplán Discovery úspěšně přistál

• Aktualizováno

Americký raketoplán Discovery v sobotu večer na první pokus úspěšně přistál na floridském Cape Canaveral. V jeho sedmičlenné posádce se vrátil Američan Garrett Reisman, kterého po třech měsích strávených na palubě Mezinárodní vesmírné stanice vystřídal jeho krajan Gregory Chamitoff.

Foto: NASA, Reuters

Přistání amerického raketoplánu Discovery na Floridě proběhlo hladce.

Článek

Let stroje provázely problémy. Experti amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v pátek zjistili, že za raketoplánem Discovery letěla jedna ze tří svorek tepelné izolace, která se z raketoplánu odloupla.

Raketoplán Discovery jde na přistání.foto: Reuters/NASA

Předmět se objevil u nákladového prostoru raketoplánu. Jde o obdélník velikosti 30 krát 45 centimetrů za levým křídlem stroje. Předmět nahlásili středisku sami astronauté poté, co ho poprvé zpozorovali. Experti navíc zkoumali i vybouleninu, která se objevila na levé straně svislého kormidla Discovery. "Vidíme malou vybouleninu, která vyčuhuje," uvedl pilot stroje Ken Ham.

Přistání amerického raketoplánu Discoveryfoto: Reuters/NASA

Discovery se ve středu po devíti dnech odpojil od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a vydal se na zpáteční cestu k Zemi. Raketoplán na ISS dopravil část japonské laboratoře Kibo a také novou součástku toalety, která se obyvatelům ISS porouchala.

Reklama

Výběr článků

Načítám