Hlavní obsah

OBRAZEM: USA ničí přírodní katastrofy, v Iowě evakuovali Českou vesničku

– DES MOINES/KANSAS CITY
Novinky, CNN, aš, SF Chronicle

Spojené státy čelí nebývalé kombinaci přírodních katastrof. V Iowě, kde tornádo zabilo čtyři skauty, museli kvůli záplavám evakuovat město Cedar Rapids. V Kansasu tornádo zabilo dva lidi. Kalifornie zase bojuje s lesními požáry.

Foto: Stephen Mally, Reuters

Evakuace Cedar Rapids

Článek

Nejvíce postižena je Iowa. Ve městě Ceadar Rapids se pod vodou ocitlo 100 bloků domů. Evakuováni museli být lidé z 4000 domů včetně obyvatel České vesničky. Po silných deštích, kdy během středy a čtvrtku napršelo 13 centimetrů srážek, je hladina devíti iowských řek nad historickými maximy.

Z 99 iowských okresů jich je 55 označeno za oblast katastrofy. V Des Moines muselo být evakuováno na 200 domů. Nařízeny byly i evakuace ve městech Iowa City a Coralville.

:.Zničený dům v městečku Chapman foto: ČTK/AP

Tornádo ve středu zasáhlo kansaské město Chapman. Zničilo v něm šest bloků domů. Vážně také poškodilo universitu v Kansas City. Jeho řádění si vyžádalo dva lidské životy. Několik lidí bylo zraněno, s kritickými zraněními skončil v nemocnici muž z města Chapman, jenž byl v autě, které tornádo zdevastovalo.

:.Zpustošené městečko Chapman foto: ČTK/AP

V Kalifornii zase bojují s požáry lesů a křovin, které jsou v této době obvyklé. Požár u Santa Cruz po ochlazení a zvýšení vlhkosti vzduchu už není tak nebezpečný, stále však není pod kontrolou. Další velký požár zuří u Sacramenta.

:.Lesní požár u Sacramentafoto: ČTK/AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám