Hlavní obsah

Obama by McCaina porazil o pět procentních bodů

Novinky, CNN, ČTK, aš, New York Times
WASHIGTON/NEW YORK
Aktualizováno

Pokud by se konaly americké prezidentské volby nyní, vyhrál by v nich kandidát Demokratické strany Barack Obama. Získal by 48 procent hlasů. Republikán John McCain by dostal jen 43 procent hlasů. Plyne to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila v pátek televize CNN.

Článek

Ještě výraznější by bylo Obamovo vítězství v New Yorku. Pode středečního průzkumu by tam dostal 50 procent hlasů, zatímco jeho soupeř jen 36 procent, ukázal průzkum univerzity Quinnipiac.

Od bělošských voličů v New Yorku by Obama získal jen 42 procent hlasů, zatímco McCain 43 %. Získal však jednoznačnou podporu 87 černošských voličů. V té kategorii získal McCain jen šest procent hlasů. Obama také bodoval i voličů mladších 45let, kde ho upřednostnilo 59 procent voličů, zatímco pro McCaina by hlasovalo jen 29 procent.

New York zůstal modrý, i když se do boje o Bílý dům nebude za demokraty vyslána Hillary Clintonová. Její stoupenkyně přecházejí do tábora Baracka Obamy, ukazuje průzkum Gallupova ústavu, podle něhož Obama vede v podpoře voliček nad svým republikánským protikandidátem Johnem McCainem o výrazných 13 procent.

Obamovy preference mezi registrovanými voličkami stouply od minulého týdne, kdy Clintonová poprvé dala jasně najevo, že z nominačního boje odstoupí, o osm procent.

Obama kvůli aféře ztratil klíčového spolupracovníka

Ve čtvrtek ale utrpěla Obamova image muže změny bez typických politických afér. Musel se zříci jednoho ze svých klíčových spolupracovníků, jenž měl na starosti výběr viceprezidenta. Jim Johnson odstoupil kvůli kritice republikánů, že dostával výhodné půjčky od velkého finančního ústavu, který je nyní vyšetřován v souvislosti s americkou hypoteční krizí. Johnson je bývalým šéfem hypoteční banky.

Johne se podílel se už na výběru viceprezidentského kandidáta pro později neúspěšné demokratické prezidentské kandidáty Johna Kerryho v roce 2004 a Waltera Mondalea v roce 1984.

Obama má web na vyvracení pomluv

Barack Obama spustil ve čtvrtek nové internetové stránky, které mají vyvracet pověsti a pomluvy namířené proti němu.

Vyvrací se na něm tvrzení, že Obama je muslim, který navštěvoval školu radikálních islamistů. Ve skutečnosti je křesťan. Stránky vznikly pár dní poté, co se po webech konzervativců začala šířit zvěst, že prý existuje videonahrávka, zachycující Michelle Obamovou pronášet výraz whitey (bělouš) ve smyslu hanlivého označení bělocha. Dosud však nikdo nemohl prokázat existenci takové nahrávky.

"Vytvořili jsme interaktivní nástroj, abychom umožnili našim přívržencům potírat pomluvy stejným způsobem, jakým se šíří - on line," uvedl mluvčí Obamovy kampaně Tommy Vietor.

Reklama

Výběr článků

Načítám