Hlavní obsah

Kubánci už nebudou brát všichni stejně, vláda povolí příplatky

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánský režim se chystá opustit jeden z pilířů komunismu. Kubánci už by neměli dostávat rovné mzdy. Vláda chce umožnit dělníkům a manažerům vydělat si víc na příplatcích za mimořádnou práci. Oznámil to náměstek ministra práce Carlos Mateau s tím, že systém, kdy „všichni mají stejně“, platný na Kubě od revoluce v roce 1959, už nevyhovuje.

Článek

Mateau teze rozvedl v článku pro státní deník Granma. Systém rozdílných mezd má pomoct zlepšit výrobu a služby. Dělníci by podle náměstka dostávali minimálně pětiprocentní bonusy za splnění cílů, přičemž by pro příplatky neexistovala maximální hranice. Bonusy pro vedoucí pracovníky mohou být až 30procentní.

Mateau dodal, že současný systém paralyzuje jakoukoliv iniciativu. „Škodí to, když pracovník dostává méně, než si zaslouží. A stejně tak škodí, když se mu dává, co si nezaslouží,“ uvedl.

Avizovaný krok je jedním z řetězu reforem, které prezident Raúl Castro představil poté, co v únoru převzal úřad po svém churavějícím bratru Fidelovi. Dosud se však opatření týkala rušení různých zákazů a pozorovatelé upozorňují, že Kuba bude potřebovat výraznější změny.

Tamní výroba nedostačuje, země i před růstem cen paliv a potravin utrácela miliardy dolarů za dovoz. Průměrný měsíční plat je na ostrově v přepočtu něco přes 300 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám