Hlavní obsah

Kanada se omluvila domorodcům za násilnou převýchovu

– OTTAWA
Novinky, rei

Kanadský premiér Stephen Harper se ve středu omluvil domorodým obyvatelům, především indiánům a inuitům za to, že v minulosti donutila přes 100 000 jejich dětí navštěvovat v rámci asimilačního programu státní křesťanské školy. Harperově projevu v parlamentu v Ottawě přihlížely stovky lidí, kterých se tehdejší převýchova týkala.

Článek

„Tisíce srdcí a myslí omluvu přijmou rozdílně. Věřím ale, že začínáme proces uzdravení a usmíření,“ avizoval dopředu Harper. Dodal, že domorodci na omluvu čekali dlouhou dobu.

Mnoho bývalý žáků si ze škol odneslo vzpomínky na bití za to, že mluvily původním jazykem. Dědictvím systému bylo vykořenění původních kultur a epidemický nárůst alkoholismu a užívání drog mezi domorodci.

Kanada před deseti lety rovněž přiznala, že ve školách bylo rozšířené i sexuální zneužívání. Církve, jež zařízení provozovaly se za skutečnost v 80. a 90. letech omluvily. Většina škol, které se zřizovaly od konce 19. století, byla zavřena v 70. letech.

Vládní omluva je součástí vyrovnání mezi státem, církvemi a přeživšími oběťmi systému, jež zahrnuje kompenzace ve výši dvou miliard kanadských dolarů.

Kanadští domorodci

  • Patří mezi ně Indiáni, Métisové a Inuité. Je jich 1,2 miliónu z celkové 33miliónové kanadské populace.
  • Téměř polovina (48 procent) domorodců je mladší 25 let.
  • Nezaměstnanost mezi původními obyvateli je téměř trojnásobně vyšší, než v celé Kanadě.
  • Třetina domorodců dokončí jen základní školu, což je víc než dvojnásobek celonárodní bilance.
  • Také počet sebevražd je mezi domorodci vyšší, dosahuje téměř dvojnásobek národního průměru.

Svým původním obyvatelům se před nedávnem omluvila také Austrálie.

Reklama

Související články

Austrálie se omluví svým domorodcům

Austrálie se 13. února formálně omluví svým původním obyvatelům za minulé křivdy. Potvrdila to ve středu vládní ministryně zabývající se jejich záležitostmi,...

Výběr článků

Načítám